Gündem El Bab’dan önceki son kale düşüyor

El Bab’dan önceki son kale düşüyor

10.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in ikinci başkenti sayılan El Bab’a 12 kilometre mesafedeki Havahöyük köyü ve çevresi, Türk savaş uçakları tarafından gün boyu bombalandı. El Bab’a Azez’den de yeni bir cephe açıldı

El Bab’dan önceki son kale düşüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) desteğinde IŞİD’in, “İkinci başkenti” El Bab’a ilerleyen ÖSO kuvvetleri, El Bab’a açılan en kritik noktayı almak için saldırılarını üç koldan yoğunlaştırdı. Türk savaş uçakları El Bab’a 12 kilometre mesafedeki Havahöyük köyü ve çevresini gün boyu bombaladı. Cerablus ve Çobanbey’in yanı sıra El Bab’a yönelik Azez’den yeni bir cephe açıldı.
IŞİD’in Suriye topraklarında Türkiye’ye en yakın üstlenme alanlarından olan 40 kilomtre mesafedeki El Bab’a yönelik çember daralıyor. Kent merkezindeki köyleri tank ve top desteği ile bir bir alan ÖSO güçleri, El Bab’a adım adım yaklaşıyor. Dün sabah saatlerinde, El Bab’a ulaşan yollar üstünde bulunan IŞİD’in üstlenme alanları ve mevzileri, sınırda konuşlandırılan fırtına topları ile dövüldü. Tank desteğinde ilerleyen ÖSO güçlerine, savaş uçakları da destek verdi.
Önemli bir engel
El Bab’a 12 kilometre mesafede bulunan ve kentin elegeçirilmesinde en önemli üstlenme merkezlerinden olan Havahöyük köyü çevresindeki IŞİD mevzileri etkili vuruldu. Bu bölgedeki dört IŞİD hedefi uçaklar tarafından yoğun ateş altına alınarak imha edildi. ÖSO’dan bir kaynak, Havahöyük’ü kısa sürede alacaklarını, bu bölgenin kontrol altına alınması ile El Bab önündeki en büyük engelin kalkacağını ve kısa sürede kentin düşeceğini belirtti.
Cerablus ve Çobanbey’in güneyi ve doğusundan IŞİD’e yönelik sürdürülen operasyonlarda büyük ilerleme kaydedilirken Azez bölgesinden yeni bir cephe açıldı. Dün Kilis’ten Şehba bölgesine bağlı Azez’e çok sayıda tank ve askeri araç sevkedildi. Azez’den ilerleyen tank desteğindeki özel birlikler, burada ÖSO güçleri ile birleşti.
‘Bab’ı alacağız’
ÖSO’nun denetimindeki Kaljibrin, Tülalyan, Marea ve Hahmul köyleri üzerinden yeni bir cephe açılırken, buradan, El Bab’a kadar uzanan IŞİD’in elindeki Asımbul, Tel Malit, Aktarin, Halisa, Sousian köylerine saldırı hazırlığı yapılıyor.
Bu köylerin alınması durumunda ÖSO güçleri, Ceralus-Çobanbey’in doğusu ve güneyinden sürdürdüğü harekâta Azez’in güneydoğusundan da büyük destek sunmuş olacak. Üç cepheden sürdürülen harekâtla El Bab’ın kısa sürede düşürülmesi amaçlanıyor.
Cerablus-Çobanbey hattından El Bab’a ilerleyen Fehim Musa komutasındaki Sultan Murat Tümeni, sınırdan 25 kilometrelik bir alanı kontrol altına aldı. El Bab’ı IŞİD’in elinden kısa sürede alacaklarını belirten Musa, “Cerablus’un güneyinde IŞİD ve PYD ile çatışarak 25 kilometre geçtik. Amacımız Bab’a ulaşmaktır. Cerablus’tan hareket eden birliklerimiz El Bab’ın 20 kilometre kuzeyine konuşlandı. Birkaç gün içinde El Bab’ı özgürleştireceğiz. Hedefimiz çok büyük. Suriye’yi özgürleştireceğiz. Türkiye’ye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Başbakan’a her şeyden önce Türk ordusuna teşekkür ediyoruz, bizi yanlız bırakmadı” dedi.

Türk jetleri IŞİD hedeflerini vurdu

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarıyla Suriye’deki Tall Ali, Tell El Hava ve Vukuf bölgelerine düzenlenen hava harekâtında terör örgütü IŞİD’e ait dört sabit hedef imha edildi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, Tall Ali, Tell El Hava ve Vukuf bölgelerine dün 09.34-09.44 saatlerinde hava harekâtı düzenlendi. Harekâtta IŞİD’e ait dört sabit hedef ateş altına alınarak imha edildi. l ANKARA Milliyet

Suriye’den Kilis’e Katyuşa roketi

Suriye’nin IŞİD denetimindeki bölgeden ateşlenen Katyuşa roketatar mermisi, Kilis’te zeytin bahçesine düştü. Olayda can ve mal kaybı olmazken, bölgede panik yaşandı. Olay dün sabah erken saatlerde bağ evlerinin bulunduğu Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi yakınlarında meydana geldi. Suriye’den ateşlendiği belirlenen 1 Katyuşa roketi, türbenin arka bölümündeki Han mevkinde bir zeytin bahçesine düştü. Merminin gürültüyle patladığı olayda kimse yaralanmazken, bahçede çukur oluştu. REŞİT ÇELEBİOĞLU DHA

Celabrus’a Türk elektriği
IŞİD işgali ile karanlığa gömülen Celabrus’a elektrik de Türkiye’den verilecek. Karkamış’ta yapımı devam eden ve Celabrus’a elektrik verecek olan iki trafonun yapımında sona gelindi. Celabrus’a elektiriğin bugün verileceği öğrenildi. Karkamış’tan Celabrus’a çekilen elektrik hatlarının 50 metrelik bölümü yatay sondaj ile IŞİD’in döşediği mayınlı arazının altından döşendi.

Türkiye’de barınan Suriyelilerin Cerablus’a dönüşü de sürüyor. Bir grup Suriyeli, ülkelerine dönmek için Gaziantep Valiliğine müracaat etti. Alınan izinlerin ardından aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 200 kişi, Karkamış Gümrük Kapısı’na geldi. Yanlarında eşya ve bavullar bulunan gruptakiler, kayıt işlemlerinin ardından Cerablus’a gönderildi. l ÜNAL ÇAM Karkamış