Gündem El Kaide’nin malvarlığı donduruldu

El Kaide’nin malvarlığı donduruldu

11.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarıyla listelenen El Kaide ve Taliban ile bağlantılı kişi ile tüzel kişilerin mal varlıklarının dondurulması kararı aldı.

El Kaide’nin  malvarlığı donduruldu

Karar ekinde; Türkiye’de 2002’de tutuklandıktan sonra serbest bırakılan, bir dönem Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) muhbirlik yapan, El Kaide ile bağlantılı Türk vatandaşı Mevlüt Kar’ın künyesi de yer aldı.
BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulmasına ilişkin kararın yürürlüğe konulmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Listede 349 gerçek, 67 tüzel kişi
Hükümet kararıyla; BM Güvenlik Konseyi’nin 1267 (1999), 1988 (2011) ve 1989 (2011) sayılı kararları doğrultusunda ekli listede belirtilen kişi, kuruluş ve organizasyonların tasarrufunda bulunan Türkiye’deki mal varlıkları donduruldu. Bakanlar Kurulu kararıyla listede yer alan El Kaide ile bağlantılı 219 gerçek, 63 tüzel kişi; Taliban ile bağlantılı 130 gerçek ve 4 tüzel kişinin mal varlıkları donduruldu. Kararnamede, bu karara karşı 60 gün içinde Danıştay’da dava açılabileceği hükmü yer aldı.
Kararnamenin ekli listesinde; El Kaide ve Taliban ile bağlantılı kişi, kuruluş ve organizasyonların künyelerine yer verildi. El Kaide ile bağlantılı Türk vatandaşları arasında daha önce bir dönem MİT’e muhbirlik yaptığı da ortaya çıkan Mevlüt Kar‘ın künyesi dikkati çekti. Mevlüt Kar, Almanya’nın talebiyle 8 Ağustos 2002’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda tutuklanmış, ancak mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılmıştı. Kar, 2003’te Lübnan’da El Kaide bağlantılı hücre kurmaya çalışma suçundan 15 yıl hapis cezası almıştı.

Ensar El İslam listede
Mal varlıkları dondurulma kararı alınan El Kaide bağlantıyı şirket ve örgütler listesinde; Mısır İslami Cihat Örgütü ile Kürt Talibanı olarak isimlendirilen Irak’taki Ensar El İslam örgütleri de yer aldı. Mali’deki Ansar Edinne, Cezayir’deki Armed Islamıc Group ile Djamat Houmat Daava Salafia, Lübnan’daki Asbat El Ansar, Yemen’deki Benevolence International Foundation organizasyonlarına da listede yer verildi. Doğu Türkistan İslami Partisi’ne de listede yer verildi.