Gündem ELEŞTİRİLERİN ODAĞI AKYÜREK KIZAKTA

ELEŞTİRİLERİN ODAĞI AKYÜREK KIZAKTA

21.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen Akyürek’in siciline eski İstanbul Valisi Erol Çakır’ın “Gülen cemaatine mensup” diye not düştüğü basında yer almıştı

ELEŞTİRİLERİN ODAĞI AKYÜREK KIZAKTA

İstanbul merkezli yolsuzluk operasyonuna karşı Türkiye genelinde birçok il ve şubede emniyet müdürlerini değiştiren hükümet, Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki daire başkanlıklarına da neşter vurdu. Hükümetin görevden aldığı 14 daire başkanı arasında en dikkat çekici isim, hakkındaki bütün iddialara ve suç duyurularına rağmen sürekli olarak terfi ettirilen Ramazan Akyürek oldu.
Akyürek’in ismi kamuoyunun gündeminde ilk kez Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde geldi. Akyürek’in Trabzon’da görev yaptığı 3 yılda, ardı ardına dikkat çekici olaylar yaşandı. Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal, ilk eylemlerini burada yaptı ve Erhan Tuncel’le birlikte McDonalds’a bomba attı. Tuncel bu dönemde polis muhbiri yapıldı.
Sürekli tehdit aldığı kamuoyuna yansıyan Rahip Santoro bu dönemde (2006) öldürüldü. TAYAD’lı bir grup Trabzonlular tarafından linç edilmek istendi. Ancak Hayal’in ve Santoro suikastı tetikçisinin yakalanması, TAYAD’lıların linç edilmesinin önlenmesi Akyürek’in hanesine başarı olarak kaydedildi.

Dink cinayetinde ihmal
Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na yani istihbaratın başına getirildi. Akyürek bu göreve getirilmesinden bir süre sonra Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Dink’in öldürülmesi, dikkatlerin Akyürek’in üzerinde toplanmasına neden oldu. Akyürek’in, İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde Trabzon’dan gelen “Dink öldürülecek” uyarılarına rağmen gerekli önlemleri almadığı iddiası ortaya atıldı. Ancak Akyürek’e ilişkin suç duyuruları sonuçsuz kaldı. Akyürek’in görevini ihmal ettiği yönündeki Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı raporuna Erdoğan’ın “olur” vermesiyle Akyürek hakkında ön inceleme başlatıldı. Dink’in öldürüleceği konusunda somut bilgi sahibi olmasına rağmen gerekli adımları atmamakla suçlanan Akyürek, yasadışı telefon dinlemeleri iddialarıyla eleştirildi.

Ergenekon’un adımları
Akyürek, zaman zaman Erdoğan’a operasyonla ilgili bilgileri ilk elden aktardı. Akyürek’in, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan’ın tutuklandığı uyuşturucu operasyonunda etkin rol oynadığı iddia edildi. Akyürek’in istihbarat başkanı olduğu dönemde Ergenekon soruşturmalarının ilk adımı atıldı. Emniyet İstihbarat Dairesi, bu süreçte soruşturma savcısı Zekeriya Öz’le çok yakın çalıştı. Akyürek, bu dönemde İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından görevden alınarak merkez emniyet müdürü yapıldı. Akyürek’in yerine halen Konya Emniyet Müdürü olan Hüseyin Namal, vekeleten İstihbarat Dairesi Başkanı yapıldı.

Belge sızdırıldı mı?
Akyürek’in görevden alınma sürecini sonuçlandıran gerekçelerden birisinin “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgenin Emniyet İstihbaratı’nca sızdırılması olduğu iddiası kulislere yansıdı. Görevden alındıktan sonra idari yargıya açtığı davayı kazanan Akyürek, yeniden İstihbarat Dairesi Başkanı olmak istedi. Ancak Erdoğan’ın olumsuz görüşü sonrasında eşdeğer görev olarak EGM Strateji Dairesi Başkanlığı’na atandı. Akyürek, Ağustos 2012’de de sürpriz biçimde EGM Teftiş Kurulu Başkanlığı’na atandı. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in terfi ettirdiği Akyürek, Teftiş Kurulu Başkanı olduktan sonra hem meslek derecesinde en üst noktaya çıktı hem de Emniyet Genel Müdürü’ne teşkilat işleyiş şemasında doğrudan bağlandı.

Sicilinde yazan not
İstanbul’da görev yaparken dönemin Valisi Erol Çakır tarafından sicil notuna “Fethullah Gülen cemaatine mensup. Dikkat edilmesi gereken bir kişi” notu düşülen Akyürek, uzun yıllar sonra üzeri çizilen isimlerden oldu. Erdoğan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler’in imzalarıyla merkeze çekildi.