Gündem Emekli maaşları ne kadar oldu? İşte zam oranları

Emekli maaşları ne kadar oldu? İşte zam oranları

05.01.2017 - 12:19 | Son Güncellenme:

Emeklilerin merakla beklediği açıklamalar art arda geldi. 2016 yılı son altı ayına göre hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 4,73 oldu. Emekli Sandığı emeklilerinin aylıkları ise yüzde 3 artırıldı. Ayrıca memur emeklisine ikramiye müjdesi verildi.

Emekli maaşları ne kadar oldu İşte zam oranları

Emeklilere yapılacak zam oranları netleşti. Ocak-Haziran ve Temmuz-Ağustos dönemlerinde Tüketici Fiyat Endeksine göre belirlenen zam oranı 4,65 olarak hesaplandı. Haziran ayından itibaren zam oranını belirleyen rakamlar şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Temmuz 1.16, Ağustos -0.29, Eylül 0. 18, Ekim 1.44, Kasım 0.52, Aralık 1.64

Memur emeklisine ikramiye müjdesi

Kamuda 30 yıldan fazla çalışıp emekli olanlara ek ikramiye verilmesini öngören düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 408 bin memur emeklisini yakından ilgilendiren yeni düzenlemeye göre, 30 yıldan fazla hizmeti bulunan emeklilere en az 100 lira ödeme yapılacak.

Ödemeler, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki ilk 3 ay içinde başlayacak. 7 bin 500 TL’ye kadar olan bölüm ilk 3 aylık dönemde ödenirken kalan kısım ise bir yıl sonra aynı ay içinde ödenecek. Bu düzenlemenin yer aldığı "torba yasa tasarısının" görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor. Ek ödemeye ilişkin düzenleme, tasarının tümü Meclis’ten geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi gazete’de yayımlanınca yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

Ağbal: Sorunu çözmüş olacağız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 yıldan fazla süreyle çalışıp emekli olanların ikramiyelerinin hesaplanmasına ilişkin sorunun çözüldüğünü belirterek, "Burada yargıda devam eden davalar var. Özellikle Anayasa Mahkemesi'nin bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiği tarihten geriye dönük olmak üzere bu şekildeki hak sahibi bütün vatandaşlarımızın emekli ikramiyelerini yargısal ihtilafları ortadan kaldırmak suretiyle değiştiriyoruz. Burada ben muhalefet partilerine de teşekkür ediyorum. Komisyon aşamasında hep beraber ortak bir değerlendirme yaptık ve her yılbaşında hesaplanacak emekli ikramiyesinin asgari tutarlarına ilişkin ortaklaşa bir belirleme yaptık. Dolayısıyla, bu belirlemeyle de hakikaten bu alandaki bir sorunu da çözmüş olacağız" dedi.

EN DÜŞÜK MAAŞ 2 BİN 601 LİRA

12'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş alan hizmetlinin temmuzda 2 bin 517 lira olan maaşı 2 bin 601 liraya, 13'üncü derecenin 3'üncü kademesindeki devlet memurunun 2 bin 678 lira olan maaşı 2 bin 767 liraya yükseldi. Buna göre, her iki çalışan kesimindeki maaş artışı yüzde 3,3 oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından "2017 Yılı Emekli Aylık Artışları" ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, emeklilerin gelir ve aylıklarının, her yılın ocak ve temmuz ödeme dönemlerinde geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık döneme göre, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlendiği anımsatıldı.

TÜİK tarafından 2016 yılı temmuz-aralık dönemine ilişkin TÜFE artış oranının yüzde 4,73 olarak açıklandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) (SSK) ve (b) (BAĞKUR) bentleri kapsamındaki gelir ve aylıklar, 2017/ocak-haziran ödeme döneminde yüzde 4,73 oranında artırılarak ödenecektir. 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi (Emekli Sandığı) kapsamındaki aylıklar, toplu sözleşme hükümlerine göre 2017/ocak-haziran ödeme döneminde yüzde 3 oranında artırılarak ödenecektir."