Gündem Emekli ve memura yeni yılda ne kadar zam yapılacak? 2020 emekli zam oranları

Emekli ve memura yeni yılda ne kadar zam yapılacak? 2020 emekli zam oranları

10.12.2019 - 10:12 | Son Güncellenme:

2020 yılına yaklaşılırken yeni yılda emekli ve memura yapılacak olan zam oranı da araştırılmaya devam ediyor. Enflasyon rakamlarına göre belirlenen emekli ve memur maaşı zam oranlarında Temmuz ayında bu aya kadar geçen sürede Tüketici Fiyat Endeksi 5.71'e ulaştı 3 Ocak 2020 yılında Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli ve memurun alacağı zam oranı da netlik kazanacak! İşte emekli ve memur maaşına 2020 yılında uygulanacak olan zam oranları...

Emekli ve memura yeni yılda ne kadar zam yapılacak 2020 emekli zam oranları

Emekli ve memurun gözü 2020 yılında maaşlara yapılacak olan zamlara çevrildi. Temmuz ayından Aralık ayına kadar geçen 5 aylık süreçte Tüketici Fiyat Endeksi 5,71 olarak açıklandı. Bu rakamın açıklanmasının ardından 2020 yılı içerisinde emekli ve memurun alabileceği zam oranları da şekiilenmeye başladı.

Haberin Devamı

3 Ocak 2020 yılında açıklanacak olan Aralık ayı TÜFE verilerinin ardından yeni yılda emekli ve memura yapılacak zam oranı da netlik kazanacak.

EN AZ 67 EN ÇOK 336 LİRA

5 aylık yüzde 5.71'lik enflasyona göre SSK emeklileri ve Bağ-Kur emeklileri için gelirlerinde 67 ile 336 lira arasında artış yaşanacak. Aralık enflasyonuna göre ise bu oran artabilecek.

NELER DEĞİŞTİ

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammını bu yılın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Maaşlara 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Memurlara ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme gereğince yüzde 4 artış ve ayrıca bu yılın ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 5'i aşarsa aşan kısım fark solarak ödenecek. Şimdi dün açıklanan enflasyon verilerinden yola çıkarak emeklilerin ve memurların bu gelişmeye göre zam oranlarına detaylı olarak bakalım.

Haberin Devamı

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ: SSK ve Bağ-Kur emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyon kadar oluyor. Dün açıklanan veriyle birlikte bu gruptaki emeklilerimizin 5 aylık zamları netleşmiş oldu. Yani 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.71 oldu. Bu rakamın üzerine Aralık enflasyon eklenecek. Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile emekliler için 5.71'lik oran kesinleşmiş oldu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ: Kamuda çalışan yaklaşık 3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisi için ise enflasyon oranı fark anlamı taşıyor. Memurlar ve Memur emeklileri toplu sözleşmeyle belirlenen yüzde 4 oranındaki zamlarını Ocak'ta alacaklar. Ancak eğer 6 aylık enflasyon yüzde 5'i aşarsa aşan kısımda ek olarak verilecek. 5 aylık enflasyona baktığımızda bile fark alacakları kesinleşmiş oldu. Buna Aralık enflasyonu eklendiğinde fark daha da artabilecek. Son gelen veriye göre memurların ve emekli memurların 5 aylık zamları yüzde 4.71'e ulaştı.

Yazarlar