Gündem EYT ne durumda? EYT yasası çıktı mı?

EYT ne durumda? EYT yasası çıktı mı?

23.09.2019 - 11:57 | Son Güncellenme:

Emeklilikte Yaşa Takılanların sık sık araştırdığı EYT haberleri yoğun ilgi görüyor. Emekli olmak için gerekli asgari iş gününü tamamladıktan sonra yasaya göre emekli olabilme yaşını bekleyen EYT'liler için son dakika gelişmeleri neler?

EYT ne durumda EYT yasası çıktı mı

Prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaşı erken olduğu için emekli olamayan binlerce kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı görevlendirme ile yeniden umutlandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT'liler konuya ilişkin son gelişmeleri yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'in görevlendirilmesinin ardından yapılan ilk açıklama EYT'lileri heyecanlandırdı. Vedat Bilgin yaptığı açıklamada Bu konuda bir formül üreteceğiz. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Çok konuşulan Finlandiya modelinde erken emekli olanların maaşlarından belirli oranda kesinti yapılıyor. Finlandiya modelinde bu şekilde emekli olanlara sonradan belirli bir miktar prim ödeyerek, emekli maaşlarını yükseltme hakkı da tanınmış. Finlandiya’da bugün için ortalama emeklilik yaşı 63. Finlandiya’da tek bir emeklilik sistemi yok, özel emeklilik de var, kamu emeklilik sistemi de. Ancak bir araştırma yaptım Finlandiya’da en düşük emekli aylığı 1.200 Euro (7.500 lira) civarında. Bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var. Bu şartlarda siz, EYT’lilere, Finlandiya modelini uygulayalım derseniz, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verirseniz, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz.