Gündem En yaşlı hastaya 8 saatte yüz nakli

En yaşlı hastaya 8 saatte yüz nakli

24.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyin ölümü gerçekleşen Muhittin Turan’ın yüzü, Türkiye’nin yüz nakli bekleyen en yaşlı kişisi Salih Üslün’e nakledildi. Nakili gerçekleştiren ekibin başında bulunan Prof.Dr. Ömer Özkan’ın 10 gün sonra doğum yapacak eşi Doç.Dr. Özlenen Özkan da operasyonda görev aldı

En yaşlı hastaya 8 saatte yüz nakli

Antalya’da 20 Ağustos’ta geçirdiği trafik kazası sonrasında Özel Medstar Hastanesi’ne kaldırılan simitçi Muhittin Turan’ın (31) önceki gün öğle saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin Turan’ın tüm organlarını bağışlaması üzerine nakil ekipleri saat 17.00’de harekete geçti. Ardından Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde çalışmalar başladı. Türkiye’nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012 tarihinde Uğur Acar’a, 4. naklini 15 Mayıs 2012’de Turan Çolak’a ve 5. yüz naklini de geçen 18 Temmuz’da Recep Sert’e yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 6. yüz nakli operasyonu için harekete geçti. Türkiye’nin ilk yüz ve çift kol ameliyatını yapan, dünyada kadavradan ilk rahim nakliyle tıp tarihine geçen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi, hastaneye geldi. Yüz nakli ekibi vericinin yüzünü almak için Özel Medstar Hastanesi’ne geçerken, 2008 yılında kaza sonucu ateşli silah yaralanmasıyla yüzünün büyük bölümünü kaybeden Salih Üslün de Antalya’ya çağrıldı.

Edirne’den geldi
Edirne’den İstanbul’a karayoluyla gelen çiftçi Salih Üslün, saat 19.00’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçakla da Antalya’ya geldi. Oğlu Sedat ile birlikte gelen Salih Üslün’ü havalimanında hastane yetkilileri karşıladı. Kendisine yöneltilen soruları konuşma güçlüğü çektiği için zor yanıtlayan Salim Üslün, ’Nakil olmaya geldim, iyiyim mutluyum’ diyerek iyi olduğunu gösterir el işareti yaptı. Havalimanından hastaneye polis eskortuyla gelen Üslün, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’ne götürüldü. Asansöre binerken yüzüne son kez bakan ve gazetecilere selam veren Üslün, ameliyathaneye alındı.

7 kişiye yeni hayat
Vericinin bulunduğu Özel Medstar Hastanesi’nde hazırlıklarını tamamlayan Prof. Dr. Özkan ve ekibi, Turan’ın organlarını saat 22.30’da almaya başladı. Ameliyata AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Tozoğlu, Diş Hekimi İsmail Afşar, Asistan Murat Biçici ve Asistan Mehmet Can Ubuz da katıldı.

En son kalp alındı
Turan’ın karaciğeri Malatya’daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iki ayrı hastaya nakledilecek. Böbreklerden biri Akdeniz Üniversitesi’ndeki bir hastaya, diğeri ise Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki başka bir hastaya nakledilecek. Turan’ın akciğeri ise İstanbul Koşuyolu Hastanesi’ndeki bir hastaya nakledilmek üzere bu ile gönderildi. Kalbi, Akdeniz Üniversitesi’nde Ahmet Arı’ya nakledilecek Turan’ın pankreası da Ankara Dışkapı Hastanesi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

10 gün sonra anne olacak
Muhittin Turan’ın yüzünü alan Prof. Dr. Özkan ve ekibi, saat 07.15 sıralarında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne geçti. Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Özkan, “Her şey gayet yolunda” diyerek Muhittin Turan’ın yüzüyle birlikte ameliyathaneye çıktı. Organ alımının başladığı saatlerde ameliyat masasına yatan Türkiye’nin en yaşlı yüz nakili yapılacak hastası Salih Üslün için sabah erken saatlere kadar da hazırlıklar tamamlandı. Yaklaşık 8 saat süren Türkiye’nin 6. yüz nakli operasyonu başarıyla geçti. Prof.Dr. Özkan’ın 9 aylık hamile eşi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Özlenen Özkan da ameliyata girdi. Özlenen Özkan’ın yaklaşık 10 gün sonra bir kız bebeği dünyaya getirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Fare avlarken yüzünden oldu
Edirneli çiftçi Salih Üslün, 2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak için kovalarken av tüfeğinin namlusunun üzerine düştü ve tüfeğin ateş alması sonucu yaralandı. Saçmaların sekerek isabet ettiği Üslün’ün parçalanan yüzü tanınmayacak hale geldi.
Geçirdiği bir dizi operasyonların ardından sağlığına kavuşan Üslün, yüzündeki parçalanma nedeniyle yaklaşık 11 ay önce Akdeniz Üniversitesi’ne başvurup daha önce yüzüne yerleştirilen plakların alınmasının ardından Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli sırasına girdi. Üslün’ün oğlu Sedat Üslün, Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan yüz nakilleriyle ilgili haberleri gördükten sonra Prof. Dr. Özkan’a babasının durumunu anlatan mektup yazdığını sonrasında da işlemlerin başlatıldığını belirterek, “Türkiye’de en zor yüz nakli olan kişi babam.
Umudumuzu hiç yitirmedik. Gece gündüz bekliyorduk. Ara sıra bizi arıyorlardı. Çağırmalarını bekliyorduk. Bizi birkaç kere aradılar. İlk 5 kişinin arasındaydık. Babamın zor bir hayatı vardı. Yeme içme sorunu vardı. Yutarak besleniyordu. Herkesin etrafında mecbur durması gerekiyordu. Şırınga ile besleniyordu” dedi. Yüz nakli yapılacağı haberinin kendilerini verilmesinin ardından çok heyecanlandıklarını anlatan Üslün, “Babam yüz nakli olacağı için ’Artık bu yüzden kurtulacağım’ diye çok heyecanlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü ekip
Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin başarıları:
- Muğla Milas’ta motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Fatih Demirel’in (23) iki kolu, 25 Eylül 2010’da Aydın’da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Cihan Topal’a (29) nakledildi.
- 9 Ağustos 2011’de Derya Sert’e (21) 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapıldı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği, fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip, tıp literatürüne geçti.
- 19 Ocak 2012’de Uşak’ta intihar edensonucu hayatını kaybeden 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü Uğur Acar’a (19) nakledildi. Acar’a yapılan bu operasyon, Türkiye’nin ilk, dünyanın 16. yüz nakli olarak tarihe geçti.
- Aynı ameliyatla Ahmet Kaya’nın kolları ve sağ bacağı Atilla Kavdır’a (34) nakledildi. Kavdır nakilden 103 gün sonra mantar enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti.
- AÜ Hastanesi’nde 15 Mayıs 2012’de gerçekleşen ameliyatla, Uşak’ta intihar sonucu yaşamını yitiren lise öğrencisi Tevfik Yılmaz’ın (19) yüzü, Turan Çolak’a (33) nakledildi.
- Polonyalı turist Andrzej Kucza’nın (42) ailesi tarafından bağışlanan organlarından yüzü, geçen 18 Temmuz’da Recep Sert’e (27) nakledildi.