Gündem Ergenekon’da 10 tahliye daha

Ergenekon’da 10 tahliye daha

13.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tutukluluk süreleri 5 yılı geçen Ergenekon davası sanıklarına yönelik tahliyeler dün de devam etti. 10 kişinin daha serbest bırakılmasının ardından dava kapsamında tutuklu sayısı 7’ye indi...

Ergenekon’da  10 tahliye daha

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tutukluluğu azami 5 yılla sınırlayan yasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ kararının ardından 2 gündür süren Ergenekon davası sanıklarının tahliyeleri dün de devam etti. Ağır ceza mahkemeleri, dün de Ergenekon davası sanıklarından 10 kişi hakkında tahliye kararı verdi.
Ergenekon davası kapsamında iki gündür süren tahliyelere önceki gece geç saatte Kemal Aydın da eklendi. Dün ise ilk olarak Türk-Ortodoks Patrikhanesi eski Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol ve emekli Albay Fikri Karadağ’ın tahliye haberi geldi. Sevgi Erenerol, tek kadın tutuklu olarak kaldığı Silivri Cezaevi’nden çıkarken, Fikri Karadağ Balyoz davasından aldığı 16 yıllık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamadı.

Yurtdışı çıkışları yasak
Daha önce tahliye talepleri İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedilen Hasan Ataman Yıldırım, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel ve Turhan Özlü’nün üst mahkeme olan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz da kabul edildi. Hakkında tahliye kararı verilen ve yurtdışına çıkış yasağı konulan 5 kişinin tahliyesine gerekçe olarak ise Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ kararı gösterildi.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması dosyası sanığı Erhan Timuroğlu’nun tahliye talebini kabul etti. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Mehmet Zekeriya Öztürk’ün tahliye talebini kabul etti. Sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, tahliyeye gerekçe olarak Anayasa Mahkemesi’nin kararını ve 5 yıllık azami tutukluluk süresinin kaldırılmasını gösterdi.
Hakkında yakalama kararı bulunan Levent Temiz’in avukatları da tutuklama kararının kaldırılması talebinde bulundu. Mahkeme bu talebi reddetti.

Haberin Devamı

Erenerol’u Küçük ve Kerinçsiz karşıladı

Eski Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi çıkışında ailesi ile dün gece tahliye edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve önceki gün tahliye olan avukat Kemal Kerinçsiz tarafından karşılandı. Erenerol, tahliyesinden sonra gazetecilere kısa bir açıklama yapan Erenerol, “Bugün sizlere sadece Berkin yavrumuzun acısını yaşadığımızı söylemek istiyorum. Hepimizin başı sağolsun. Milletimiz yastadır, buna saygı gösterdiğim için de konuşmamı sadece bununla sınırlamak istiyorum” dedi. Veli Küçük, Erenerol’a, “Dışarı çıktım ama ben daha alışamadım” dedi. Küçük’ün bu sözlerine Erenerol, “İçeri mi gireyim o zaman?” diye espri yaparak karşılık verdi.

Haberin Devamı

Tutuklu sayısı 7’ye indi

Ergenekon davası kapsamında Okan İşgör, Bedirhan Şinal, Ulaş Özer, Mahmut Güzel, Özkan Kurt, İsmail Sağır, Tunç Akkoç halen tutuklu bulunuyor. Adnan Türkkan, Mehmet Adnan Akfırat, Levent Temiz, Hüseyin Buzoğlu ve Ahmet Cinali ise yurtdışında.

Toplam 47 kişi serbest kaldı

Ergenekon davasında 3 gün boyunca haklarında tahliye kararı verilen 47 kişinin ismi şöyle:
Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, Levent Göktaş, Mehmet Ali Çelebi, Alaattin Sevim, Yalçın Küçük, Sedat Peker, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Merdan Yanardağ, Kemal Kerinçsiz, Atilla Uğur, Hikmet Çiçek, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, İbrahim Şahin, Muzaffer Tekin, Boğaç Kaan Murathan, Durmuş Ali Özoğlu, Tuncer Kılınç, Mehmet Eröz, Mustafa Dönmez, Deniz Yıldırım, Fikret Emek, İsmail Yıldız, Nusret Taşdeler, Kemal Alemdaroğlu, Ergün Poyraz, Kemal Şahin, Aykut Metin Şükre, Veli Küçük, Levent Ersöz, Serdar Öztürk, Fuat Selvi, Kemal Aydın, Sevgi Erenerol, Hasan Ataman Yıldırım, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Turhan Özlü, Erhan Timuroğlu, Mehmet Zekeriya Öztürk. (Dursun Çiçek, Alparslan Arslan Hurşit Tolon ve Fikri Karadağ başka davalar nedeniyle cezaevinden çıkamadı.)