Gündem Ergenleri bekleyen ‘kimyasal’ tehlike

Ergenleri bekleyen ‘kimyasal’ tehlike

17.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zayıflamak için uyuşturucu kullanan 17 yaşındaki genç 4 ayda bağımlı oldu, denge kaybı, konuşma zorluğu ve halsizlik çekmeye başladı. Anoreksiya hastalarında da madde kullanımına dikkat çekildi

Ergenleri bekleyen ‘kimyasal’ tehlike

Lise son sınıfa giden 17 yaşındaki bir kolej öğrencisinin, zayıflamak için bir çeşit kimyasal uyuşturucu madde kullandığının tespit edilmesiyle yapılan bir araştırmadan ilginç sonuçlar elde edildi. Bilim insanları, özellikle ergenlik döneminin yeme bozukluğu ile madde kullanım bozuklukları için riskli bir dönem olduğuna dikkat çektikleri araştırmada söz konusu uyuşturucu maddenin iştah azaltıcı etkisi olduğunu, bu nedenle de anoreksiya nervozalı gençlerde madde kullanımının sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile Çocuk Nöroloji Bilim Dalı’ndan Hacer Gizem Gerçek, Sevcan Karakoç Demirkaya, Hatice Aksu, Ayşe Tosun, erkek ergenler üzerinde kilo verdirici etkisi nedeniyle kimyasal uyuşturucu madde kullanımına ilişkin bir araştırma yaptı. Söz konusu kimyasal uyuşturucu maddenin iştah azaltıcı etkisini fark ettiği belirtilen 17 yaşındaki bir gencin, zehirli madde nedeniyle başına gelenler gün yüzüne çıkartıldı. Araştırmada gencin denge kaybı, konuşmada peltekleşme ve halsizlik yakınmaları ile yardım almak için hastaneye başvurduğu belirtilirken, “Çocuk nörolojisi servisine yatırılan ve yatışı sırasında çocuk psikiyatrisi tarafından ilk kez psikiyatrik değerlendirmesi yapılan gencin uyuşturucuya dört ay önce başladığı, önceleri haftada iki üç kez alırken, son bir aydır her gün bu maddeyi kullandığı tespit edildi. Son dört beş ayda 23 kilo verdiği söyleyen genç son bir aydır içe kapanma, mutsuzluk, uykusuzluk ve intihar düşüncelerinin olduğunu tarifledi. Ruhsal durum muayenesinde pasif intihar düşüncelerinin olduğu, psikomotor retardasyonun olduğu gözlendi” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

‘Anoreksiya sorgulanmalı’

Araştırmanın sonuç kısmında ise anoreksiya nervozalı hastalarda madde kullanımının sorgulanması gerektiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Ergenlik dönemi beden algısının ve akran ilişkilerinin önem kazandığı bir dönemdir. Bu dönem yeme bozukluğu ve madde kullanım bozuklukları için risklidir. Komorbid (eşlik eden hastalık) madde kullanımı yeme bozukluklarında sık karşılaşılan bir durumdur. Bu olgu sunumu hem erkek ergen, hem de ‘m...’ kullanımı ve anoreksiya nervoza komorbiditesinin nadir karşılaşılan bir durum olması nedeniyle ilginçtir. Sağlık alanındaki profesyoneller uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımı açısından risk taşımaktadır. ‘M..’nin iştah azaltıcı etkisi göz önünde bulundurulduğunda anoreksiya nervozalı hastalarda madde kullanımının sorgulanması önemlidir. Ayrıca, acil nörolojik yakınmalarla gelen ergenlerde madde kullanımı da ayırıcı tanı olarak akla gelmelidir.”

Haberin Devamı

Esrar öğrenme becerisini olumsuz etkiliyor

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nden Hande Çelikay ile Ayşe Ender Altıntoprak tarafından yapılan “Esrar ve Sentetik Esrar Kullanımı Hangi Bilişsel İşlevleri Bozar?” başlıklı araştırmaya göre ise esrar ve sentetik esrar kullanım süresi öğrenme ve bellek becerilerini olumsuz etkilerken, haftalık kullanılan madde miktarı arttıkça sürdürülebilir dikkat becerisinde bozulma yaşanıyor. En az bir yıl esrar ve bonzai kullanan 101 katılımcı üzerinden gerçekleştirilen araştırmada uyum düzeyi en düşük ve psikopatolojik semptom düzeyi en yüksek grup sentetik esrar yani bonzai kullananlar olarak tespit edildi.

Yazarlar