Gündem Erkek kotası konulacak

Erkek kotası konulacak

27.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk kadın partisi önceki gün kuruldu. ‘Kadın Partisi’ adıyla siyasete atılan partinin kurucularından Benal Yazgan, uygulayacakları erkek kotasını anlattı.

Erkek kotası konulacak


‘Kadın Partisi Girişimi’ olarak yola çıkan oluşum, 25 Haziran’da partileşerek Türkiye siyaset arenasına “Kadın Partisi” adıyla girdi. Partinin kurucuları arasında, Benal Yazgan, Fatma Aytaç, Nükhet Hayriye Gökaltay, Füsun Yurtman, Yeter Tabak, Esin Tekbaş ve Nesil Özen’in yanı sıra, iki erkek de bulunuyor. Erkek kurucular mühendis Kemal Murat Günay ve psikolog Faruk Öğünç’ün, partinin kuruluşuna destek veren isimler olduğu öğrenildi. Kurucu isimler, önceki gün Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na verdikleri dilekçenin ardından, Anıtkabir’i ziyaret etti.
Emekli bankacı, kadın hakları aktivisti Benal Yazgan, partinin politikaları hakkında Milliyet’e şunları söyledi:
“Kadın partisi, eşit temsili ve fermuar sistemini savunan bir parti. Siyasi arenada kadın-erkek oranı eşitleninceye kadar, ‘Eşitlik Formülü-Hakkaniyet Formülü’ uygulayacağız. Biz buna ‘Kadın Partisi Eşitlik Formülü’ (KPEF) diyoruz. Genel seçimde Meclis’teki kadın oranı nispetinde erkek aday kotası, yerel seçimde ise kadın belediye başkanı ve meclis üyesi nispetinde erkek aday kotası uygulanacak. Değişen orana göre kota oranı da değişecek.”