Gündem Erzurum'da son yılların en sıcak Aralık ayı

Erzurum'da son yılların en sıcak Aralık ayı

30.12.2009 - 11:33 | Son Güncellenme:

.

Erzurumda son yılların en sıcak Aralık ayı

Erzurum’da son 6 yılın en sıcak aralık ayı yaşandı.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde "Vallahi 11 ay 29 gün sakin oldum, bütün halkı yaz gelir derler, amma görmedim" dediği Erzurum’da, kış mevsimine rağmen bahardan kalma günler yaşanıyor.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, Erzurum’da, aralık ayı hava sıcaklığı ortalaması 2003’te eksi 6,6, 2004’te eksi 14,4, 2005’te eksi 3,6, 2006’ta eksi 9,8, 2007’de eksi 7,4 ve 2008’de eksi 10,8 derece olurken, bu sene aralık ayı sıcaklık ortalaması eksi 1,4 olarak gerçekleşti.

Aralık ayı için 1988-2007 dönemi ortalama sıcaklık değerinin ise eksi 7,4 olduğunu belirten yetkililer, bu yıl aralık ayının geçmiş yıllara göre çok daha sıcak geçtiğini ifade ettiler.

Aralık ayının sonuna gelinmesine rağmen zaman zaman yağmurun etkili olduğuna dikkati çeken yetkililer, geçmiş yıllarda aralık ayında yağmurun çok nadir olarak görüldüğünü ifade ettiler.

Kar örtüsünün oluşmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hem bölge halkını hem de her yıl bu dönemde karla mücadele çalışması yapan kurumların yetkililerini sevindirdi.

Erzurum İl Özel İdare Genel Sekreteri Selami Altunok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum’un normalde en soğuk döneminin kasım ayının sonu itibarıyla başladığını ve bu aydan sonra yerde bahar dönemine kadar kalkmayan bir kar örtüsü oluştuğunu belirterek, "Bu sene ise kar örtüsü olmadığı gibi havalar mevsime göre çok sıcak seyrediyor" dedi.

-"ARALIK AYINDA ERZURUM’DA YAĞMUR GÖRMEMİŞTİM"- Erzurum’da doğup büyüdüğünü söyleyen Altunok, her yıl kar yağışlı geçen aralık ayında bu sene zaman zaman yağmur da yağdığına dikkati çekerek, "Ben şimdiye kadar aralık ayında Erzurum’da yağmur yağdığını görmemiştim" dedi.

Bu durumun, hem bölge halkını sevindirdiğini hem kendilerini memnun ettiğini dile getiren Altunok, şöyle devam etti: "Bu sene aralık ayının başında 1-2 kez kar yağdı ve ondan sonra kar örtüsü hemen eridi. Her yıl bu dönemde kent merkezinde bile kar ya da buz tabakası örtüsü olurdu. İl Özel İdare olarak da karla mücadeleye ağırlık vermek durumunda kalırdık. Vatandaşımız ise kar nedeniyle ulaşım sıkıntısı yaşardı.

Fakat bu sene böyle olmadı. Aralık ayında her yıl karla mücadele çalışması yaparken, bu sene yaz döneminden yarım kalan yol içme suyu gibi inşaat çalışmalarımızı tamamlama fırsatı bulduk. Bu durum ekonomik olarak da bizi çok olumlu etkiledi. Karla mücadelede her yıl kullandığımız yakıtı bu sene daha farklı alanlarda kullanma şansı bulduk."