Gündem Erzurum'da yağmaya başlayan kar sevindirdi

Erzurum'da yağmaya başlayan kar sevindirdi

31.12.2010 - 16:31 | Son Güncellenme:

.

Erzurumda yağmaya başlayan kar sevindirdi

DÜNYA Üniversiteler Kış Oyunları'nın başlamasına bir aydan az bir süre kala kar yağışı olmamasının tedirginliğini yaşayan Erzurumlular, bugün öğlen saatlerinde etkisini artırmaya başlayan kar yağışıyla sevindi. Yeni yıl nedeniyle Palandöken’e gelen turistler, kayak yaparken rastladıkları aşık Rahim Sağlam ile İhsan Yavuzer’in kar üzerindeki konserine ilgi gösterdiler. Önceki gün biraraya gelen halk ozanları, ‘Yağdır mevlam kar’ diyerek saz çalmıştı.

Haberin Devamı

Yeni yıl ve Dünya Üniversiteler Kış Oyunları öncesinde kayak merkezlerinin ve pistlerin karsız kalmasından rahatsız olan Erzurumlu aşıklar, 29 Aralık’ta Palandöken Dağı'na ve Kayakla Atlama Kuleleri'ne giderek sazın teline vurup, karın yağması dileğinde bulundular. Aşıkların ‘Yağdır Mevlam kar’ deyişlerinin ardından bugün sabah başlayıp, öğlen saatlerinde etkisini artıran kar herkesi sevindirdi. Palandöken Dağı'ndaki otel işletmecileri ile yeni yıl tatili için Rusya ve Ukrayna’dan gelen turistler de rahat bir nefes aldı.

Palandöken Polat Renaissance Oteli önündeki kayak pistine çıkan Anadolu Halk Ozanları Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı İhsan Yavuzer ile Rahim Sağlam, bu kez de kar yağmasının sevincini sazın teline vurarak kendilerince yorumladı. Palandöken ve Erzurum’a kar yağmasını sevindirici bulduklarını belirten ozanlardan Rahim Sağlam, “Dua ettik ki Palandöken’e kar yağsın ve bugünde yağıyor. Bundan güzel ne olabilir ki?” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sazın teline vurup, yanık sesleri ile Palandöken’i inleten İhsan Yavuzer, “Biz aşıkların duası başka olur. Çünkü gönülden sesleniriz. Karın yağması ile gönlümüzün muradı yerine geldi. Umarız Palandöken beyaz gelinliğine bürünür” dedi.

AŞIKLAR ÖNCE DİLEKTE BULUNDU

Aşıklardan Rahim Sağlam ve Sıtkı Eminoğlu, karın yağması için şu deyişlerde bulunmuşlardı:

Aşık Rahim Sağlam: Kadir mevlam senden budur dileğim / Şu Palandöken’e kar nasip eyle / Olimpiyatlar da geldi ulaştı / Şu Palandöken’e kar nasip eyle/ Varırız kardeşim durup varırız / Gönül yarasını varıp sararız / Kar yağacak diye bekler dururuz / Şu Palandöken’e kar nasip eyle/

Rahim Sağlam söyler derdini ekler / Gönül hasretini durmadan çeker / Kar makineleri de boşuna bekler / Şu Palandöken’e kar nasip eyle

Aşık Sıtkı Eminoğlu: Ettiğin duaya dostum ben amin derim / Bizim Erzurum’a kar nasip eyle / Gezdim memleketi hep adım adım / Bizim Erzurum’a rabbim kar nasip eyle / Dostlar gelip hep el ele tutsunlar / Hem şarkı söylesin halay yapsınlar / Gençler gelsin kayak ile yarış yapsınlar / Bizim Erzurum’a rabbim kar nasip eyle/ Emineoğlu hasret yana yetmesin / Bunca emek rabbim boşa getmesin / Bizim Erzurum’a rabbim kar nasip eyle

Haberin Devamı

DÜNYAYA MÜJDELER OLSUN, KAR YAĞIYOR ERZURUM’A

29 Aralık günü dilekte bulunan aşıklar, kar yağışının başlaması üzerine yine Palandökön’e çıktılar. Aşık İhsan Yavuzer ile Rahim Sağlam sazlarının teline vurarak şu ortak deyişi dile getirdi:

Şükür yaradana olsun / Kar yağıyor Erzurum’a / Duamız da kabul oldu / Kar yağıyor Erzurum’a

Kar yağıyor Erzurum’a / Dilekler kabul oldu / Kar yağıyor Erzurum’a

Arzular yerini buldu / Dadaşların yüzü güldü / Gönüllere neşe doldu/ Kar yağıyor Erzurum’a.

Arayan gerçeği bulsun / Zalimler yarıda kalsın / Tüm dünyaya müjdeler olsun / Kar ağıyor Erzurum’a

Deli gönül avazlandı / Geçti baharda yazlandı / Palandöken beyazlandı / Kar yağıyor Erzurum’a

Yüzü güldü kayakçıların / 58 devleti bekleriz / Kar yağıyor Erzurum’a"