Gündem ‘Eserlerimin anlaşılmaması kendi tercihim’

‘Eserlerimin anlaşılmaması kendi tercihim’

30.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi bugün bayilerde. Dergi yine her zaman olduğu gibi plastik sanatlardan sinemaya, müzikten sahne sanatlarına ve edebiyata uzanan dosya konuları ve röportajlarıyla okuruyla buluşuyor

‘Eserlerimin anlaşılmaması kendi tercihim’

Kültür sanatın ulusal ve uluslararası ölçekte nabzını tutan Milliyet Sanat dergisinin mayıs sayısı bugün okurla buluşuyor. Nilbar Güreş’in kapsamlı kişisel sergisi Almanya’daki sanat kurumu Badischer Kunstverein’de gerçekleşiyor. “Lovers” ismini taşıyan sergi, 23 Haziran’a dek görülebilecek. Milliyet Sanat dergisi de bu vesileyle sanatçıyı, “Escaping Cactus” isimli eseriyle kapağına taşıyor. Dergiye röportaj veren Güreş, eserlerinin ilk bakışta anlaşılmamasının kendi tercihi olduğunu şu sözlerle aktarıyor: “Çünkü bir olayın tekrarı veya o olayın illüstrasyonu sanat değildir. Fakat işlerimi anlamak için de insanların o kadar yakın temasa ihtiyaçları olduğunu zannetmiyorum. Gelen yorumlara göre kesinlikle böyle bir şey duymadım. Mesela görsel dilimin ilgi çekici olduğunu da biliyorum artık; beni hiç tanımayan adımı bilmeyen insanlar hiç tanınmadığım bir kıtanın sanat fuarında benim işimi koleksiyonuna alabiliyorsa bu da onun kanıtıdır…”

Haberin Devamı

Gurbet portreleri

İş Sanat Kibele Galerisi’nin 3 Mayıs’ta Nâzım Hikmet’in kökenleri, ailesi ve yakın çevresinin mercek altına alındığı “Nâzım’a Yolculuk” isimli sergiyi izleyiciyle buluşturuyor. Sergi vesilesiyle küratör Haluk Oral’ın görüşüne yer verilerek hazırlanan “Nâzıma Yolculuk” hakkında kapsamlı bir dosya derginin plastik sanatlar sayfalarında yer buluyor.

‘Eserlerimin anlaşılmaması kendi tercihim’

Yanı sıra Mehmet Ali Uysal Pi Artworks’teki serisi “Beni Terk Etme” sergisi hakkında bir söyleşiyle, fotoğraf sanatçısı Rıza Erdeğirmenci “Karanlık Beyaz Dünyası” röportajıyla, Nil Yalter’in Almanya’da sergilenen gurbet portreleri “Şu Gurbetlik Zor Zanaat”ıyla ilgili değerlendirme, Eskişehir’de haziranda açılacak Odunpazarı Modern Müzesi direktörü ile yapılmış bir röportaj da okurun karşısında. Derginin sinema sayfalarında dikkat çeken konularından biri dünya sinemasının en önemli yönetmenlerinden Claire Denis ile yeni filmi “High Life” üzerine gerçekleştirilmiş bir söyleşi. Filmin başrol oyuncularından Mia Goth’a ayrılmış bir portre yazısı da dergide yer buluyor. Selin Gürel, “Sunset” filmi üzerinden ilk filmleri çok başarılı olan yönetmenlerin ikinci filmleriyle ilgili yaşadıkları zorlukları mercek altına alıyor. Asu Maro ise Ayın Söyleşisi bölümünde Hüseyin Karabey’in “İçerdekiler” filminin başrol oyuncusu Caner Cindoruk’la bir araya geliyor.

Haberin Devamı

‘Eserlerimin anlaşılmaması kendi tercihim’

Yazın müjdecisi festivaller

Müzik sayfalarında, yaz günlerinin müjdecisi festivallere dair bir dosya ve hızlı bir çıkış yakalayan müzisyen Billie Eilish, indie müziğin kült ekibi The National’a dair kaleme alınan eleştiriler okurla buluşuyor. Sahne sanatları bölümünde sahnenin başarılı ve ödüllü tasarımcıları kariyerlerini anlatıyor. Hollywood’un en başarılı aktörlerinden Adam Driver’ın Broadway oyunu ise sahne sanatları sayfalarında mercek altına alınan diğer bir konu olarak dikkat çekiyor.

‘Eserlerimin anlaşılmaması kendi tercihim’

Derginin edebiyat sayfalarında bu ay, prestijli ödüllerde ismi geçen ve kitapları çok satan listelerine giren genç yazarlara dair bir dosya, edebiyat podcast’leri üzerine bir derleme, iki öykü kitabı yayımlayan Mahir Ünsal Eriş ile yapılmış bir röportaj okunabilir.