Gündem Eurovision'dan çekilmemizin gerçek sebebi ne?

Eurovision'dan çekilmemizin gerçek sebebi ne?

16.12.2012 - 15:12 | Son Güncellenme:

A Haber’de Şirin Sever’in sunduğu Jurnal programın müzik eleştirmeni Naim Dilmener TRT’nin Eurovision'a bu sene katılmama kararını yorumladı...

Eurovisiondan çekilmemizin gerçek sebebi ne

Müzik eleştirmeni Naim Dilmener TRT’nin Eurovision'a bu sene katılmama kararını A Haber’de Şirin Sever’in sunduğu Jurnal programında değerlendirdi. Oylama sistemi eleştirisinin makul olmadığını dile getiren Dilmener, katılmama nedeninin tasarruf tedbiri olabileceğini söyleyerek, “Türkiye’nin Eurovision’a katılmaması kayıptır” dedi.

GERÇEK NEDEN SİSTEM DEĞİL BÜTÇE KISINTISI OLABİLİR

Haberin Devamı

“Gerekçe olarak yapılan haksızlık olarak gösteriliyor ancak bu oylama sistemi en çok bize yarıyor, bu oylama sistemi nedeniyle gurbetçi vatandaşlarımız bizi destekliyor ve biz hep ilk ondayız. Ben başka nedenler olduğunu düşünüyorum ne olduğunu şimdiden kestirebilmek mümkün değil. Benim aklıma gelenler arasında, epey yüksek bir bütçe biliyorsunuz, dolar bazında bir bütçe ayrılıyor, belki bir tasarruf tedbiri olabilir. Biz Portekiz ve Polonya gibi ekonomik sıkıntıda değiliz ama bu bütçeden tasarruf edilmek istenmiş olabilir."

TRT BU SENE UYGUN BİR ADAY BULAMADI

"Bir de TRT belki bütün kamuoyunu memnun edecek bir isim bulamadı. Geçen sene Can Bonomo nedeniyle çok eleştirilmişti, belki uygun bir aday bulamadılar ve bu yüzden de katılmama kararı aldılar. Bence TRT bunları umursuyor. Umursamama bir neden değil, umursamaz gözüküyorlar ama benim TRT içinden duyduğum arkadaşlardan anladığım, yazılan küçük bir tweet bile onları yaralıyor, eleştirileri dikkate alıyorlar. Danışma kurulu bile topladılar. Ben canımın istediğini yaparım havasından uzaklar. Epey zamandır kadın solist gönderilmiyor, ve kadın solist göndermeyeceklerini net olarak duymuştuk zaten. Kadın solist göndermek bir yana, kaç yıldır sürekli erkek güruhu gönderiyorlar, bu da bir neden olabilir.

BU OYLAMA SİSTEMİ BİZE BİRİNCİLİK GETİRDİ

Oylama metodu ve haksızlık bir gerekçe olamaz. Bu oylama metodu bize birincilik getiren oylama sistemidir. Bu bir gerekçe olamaz. Türkiye’nin Eurovision’a katılmaması bir kayıptır. Eurovision ciddi bir kendimizi gösterme alanıdır. Yeni sanatçılar için kendini sunma ortamıydı. Ülke geneli için de reklamdı. THY Barcelona’ya reklam için sponsor oluyor, bu bedava bir reklamdı, bir kayıptır.

EUROVİSİON'A KATILMAK İÇİN BASKI YAPILMALI

Türkiye’nin Eurovision’a katılması için bir baskı oluşturulmalı. Türkiye 76- 77 ve 79’da gitmedi, 1979’da yarışma İsrail’de yapılıyordu biz İsrail ile kanlı bıçaklı idik, diğerlerinin gerekçesi sonuncu olmaktı, onu sindirememiştik. Aday bulamadılar, eleştirilerle uğraşacaklarına aman gitmeyelim dediler ama böyle daha çok eleştirilecekler.”