Gündem Fayton çıkarması

Fayton çıkarması

04.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hayvan haklarının korunması için Meclis’te kurulan araştırma komisyonu, 277 fayton aracı ile yaklaşık bin 600 atın bulunduğu Büyükada’da incelemelerde bulundu. İncelemenin sonuçları rapor haline getirilecek

Fayton çıkarması

Yaz aylarında ciddi hayvan hakları ihlalleri ile gündeme gelen Adalar’daki fayton sorunlarını incelemek üzere dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hayvan haklarının korunması için kurulan araştırma komisyonu, 277 fayton aracı ile yaklaşık bin 600 atın bulunduğu Büyükada’ya gitti. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel başkanlığındaki heyette komisyon üyeleri Zeynep Yıldız, Gülizar Biçer Karaca, Serap Yaşar, Yunus Kılıç ile Deniz Yavuzyılmaz yer aldı. Ayrıca heyete Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan ve Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal da eşlik etti.

Haberin Devamı

Büyükada’ya İl Tarım Müdürlüğü’ne ait tekne ile gelen heyet, ilk önce adadaki Fayton Garajı’na uğradı. Burada faytoncularla görüşen komisyon başkanı Yel, atların nal değişimini izledi.

Nalbanta nalların ne sıklıkla değiştirildiğini soran Yel’e, bu süreninde normal şartlarda her iki haftada bir olduğu söylendi. Ayrıca her bir atın dört ayağına takılan nalların fiyatının da 140 TL olduğu belirtildi. Bir süre Fayton Garajı’nda inceleme yapan heyet, daha sonra İSPARK’a ait olan Fayton Parkı’na geçti.

‘Hak kaybı olmasın’

Heyet ardından, faytoncular tarafından kaçak olarak yapılan ve 40 fayton ile yaklaşık 240 atın kaldığı ahıra geçti. Naylon çadırlardan oluşan, kokudan geçilmeyen ve elektrik ile suyun kısıtlı bulunduğu ahırı inceleyen heyet, bölgenin bakımsızlığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ünal, “Burada 40 ahıra bir noktada su vermek zorunda kalıyoruz. Elektrik de yok. Ama eğer sistem değişikliği kaçınılmazsa hak kaybı olmadan biz elektrikli faytona varız. Mevcut koşullar iyileştirilirse, eksik ahırlar tamamlanır, hastane yapılır ve veteriner hizmetleri verilirse biz atlı faytonların kalmasından yanayız. Verilecek olan elektrikli araçlar mutlaka bizim olmalı” dedi.

Fayton çıkarması

‘İnsan hakları ihlalleri de var’

Heyet başkanı Yel, yaptığı açıklamada “Burada sadece hayvan hakları ihlalleri değil, insan hakları ihlalleri de var. Ahırlarda atlarla neredeyse birlikte yaşayan insanların karşılaşmış oldukları hastalık riski, küçük yaşta çalıştırılması gibi çok sayıda sorunla karşı karşıyayız. Hayvanların bakımı için buradan Avcılar’a gidiliyor” diye konuştu. Heyet en son 2019 yılbaşında çıkan yangında dokuz atın hayatını kaybettiği derme çatma ve faytoncuların kaçak olarak yaptığı bir başka ahır olan Yörük Ali Ahırı’na geçti. Gezilen kaçak ahırlarda çok ciddi ihlaller ve denetimsizliklerle karşılaştıklarını belirten Yel, “Adalar’da faytonlu atların kaldırılması gibi bir kararı biz veremeyiz. Biz buradaki tespitlerimizi aksaklıkları yazarak bir rapor haline getirerek ilgililere vereceğiz” dedi.