Gündem FETÖ imamı kritik soruları geçiştirdi

FETÖ imamı kritik soruları geçiştirdi

05.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ankara’da bulunan ABD’li heyetin gözlemciliğinde ifadesi alınan FETÖ’nün sivil imamı Kemal Batmaz’a firari Öksüz’le ilgili sorular sorulduğu, ancak Batmaz’ın bazı soruları geçiştirdiği öğrenildi

FETÖ imamı kritik soruları geçiştirdi

FETÖ ile ilgili Türkiye’nin sunduğu yeni delilleri değerlendirmek için gelen ABD’li heyet ile Ankara Adliyesi’nde yapılan toplantının detayları ortaya çıktı. Heyetin önceki gün gerçekleşen temasları çerçevesinde örgütün “sivil imam”larından Kemal Batmaz’ın yanı sıra darbe girişiminden sonra itirafçı olan “Şapka” kod adlı gizli tanık eski Albay Hakan Bıyık ve “Kuzgun” kod adlı eski Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız’ın, “bilgi sahibi” olarak video konferans sistemiyle dinlendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Ankara Adliyesi’nde ABD heyeti gözlemciliğinde ifadesi alınan Batmaz’a Akıncı Üssü’nden darbe girişimini yöneten firari Adil Öksüz’e ilişkin sorular sorulduğu, Batmaz’ın ise bazı kritik soruları geçiştirdiği öğrenildi.

Talep, ABD’den geldi

Heyetin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yetkililerle görüşmesine ilişkin talep, ABD tarafından geldi. ABD, Türkiye’nin gönderdiği dosyalar üzerinden dinlemek için seçtikleri üç ismi Türk tarafına bildirdi. Hazırlıkların ardından Washington Savcısı, New York Doğu Bölge Savcısı, ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi, FBI temsilcisi ve bilişim uzmanından oluşan heyet Ankara’ya geldi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Hukuk Ataşesi ve yardımcısının da eşlik ettiği heyet, önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda çalışma yaparken, heyet önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Dinç tarafından bir süre ağırlandı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’ndan bazı görevlilerin de hazır bulunduğu görüşme sırasında konuk heyete FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin bazı bilgiler verildi. Ardından heyetler, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonuna geçti. Soruların büyük çoğunluğu, ABD’li yetkililerin daha önce Adalet Bakanlığı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdiği sorular oldu.

ABD’liler not aldı

ABD’li yetkililerin, “bilgi sahipleri”nin beyanları doğrultusunda tamamlayıcı nitelikte bazı soruların daha sorulması talepleri de yerine getirildi.

ABD tarafı, bilgisine başvurulan kişilere, darbe girişimiyle FETÖ’nün bağlantısına ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin dosyalarda kullanılabilecek sorular yöneltti. Bilgisine başvurulan Batmaz’ın, soruşturma ve kovuşturma aşamasındakine benzer ifadeler verdiği öğrenildi.

Batmaz’a, Gülen ve Akıncı Üssü’nden darbe girişimini yöneten firari Adil Öksüz’e ilişkin sorular sorulduğu, Batmaz’ın bazı kritik soruları geçiştirdiği öğrenildi. Resmi prosedür gereği ABD heyetinden ifadelerde hazır bulunduklarına ilişkin imza alındı. ABD heyeti, aldıkları notlar ve telefon imajlarıyla toplantıdan ayrıldı. Soruların cevapları Adalet Bakanlığı üzerinden ABD’li yetkililere iletilecek.

Haberin Devamı

Telefon imajları ABD’lilere verildi

Görüşmenin sonraki bölümünde, sivil imam Kemal Batmaz’ın yanı sıra 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde bulunan Hakan Çiçek’e ait olduğu belirlenen cep telefonlarının imajları ABD’li heyetin önünde alındı ve birer kopyası konuk heyete teslim edildi. Çiçek’e ait cep telefonundaki GSM hattının ilk kez 7 Mart 2016’da aktive edildiği, iPhone A1688 model cep telefonunun bu anda kaydettiği lokasyonun ise, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de barındığı Pensilvanya’daki çiftlik evi olduğu tespit edilmişti. ABD’li heyetin ikinci durağı dün Emniyet Genel Müdürlüğü oldu. Heyette; New York Savcısı, Washington Savcısı, ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir temsilci, ABD Ankara Büyükelçili Hukuk Ataşesi’nden iki temsilci ile FBI’dan bir bilişim uzmanı yer aldı. ABD’li heyete Kemal Batmaz ile Hakan Çiçek’in 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde oldukları ve telefon görüşmelerine ilişkin tespitler, ABD heyetiyle paylaşıldı.