Gündem FETÖ'nün medya yapılanması davasında gerginlik

FETÖ'nün medya yapılanması davasında gerginlik

13.11.2017 - 13:37 | Son Güncellenme:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe  girişimini önceden bildikleri iddiasıyla 6'sı tutuklu 7 sanığın yargılandığı  davada, mahkeme başkanı ile sanık avukatları arasında yaşanan tartışma nedeniyle  duruşmaya 4 kez ara verildi. Söz alan cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını henüz hazırlayamadığını belirterek, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Mahkeme aralarında Nazlı Ilıcak, Ahmet ve Mehmet Altan'nı bulunduğu altısı tutuklu yedi sanığın tümünün tahliye taleplerini reddetti. Dosya mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderildi.

FETÖnün medya yapılanması davasında gerginlik

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Fevzi Yazıcı ve Şükrü Tuğrul Özşengül hazır bulundu. Diğer tutuklular Ahmet Altan ve Mehmet Altan ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Haberin Devamı

Mahkeme başkanı duruşmayı başlattıktan sonra mütalaasını açıklaması için sözü duruşma savcısına verdi.

Savcı söz almadan araya giren Altan kardeşlerin avukatı Ergin Cinmen, mütalaa açıklanmadan önce taleplerinin dinlenilmesini istedi.

Mahkeme başkanı da kendisine söz vermediğini belirterek, Cinmen'e konuşmasını sürdürmesi halinde CMK'nın yargılama düzeninin bozulmasıyla ilgili maddesi uyarınca dışarı çıkarılacağı uyarısında bulundu.

Cinmen'in konuşmasını sürdürmesi üzerine mahkeme başkanı, Cinmen'in dışarı çıkarılması talimatını vererek duruşmaya ara verdi.

Yaklaşık 20 dakikalık aranın ardından tekrar başlayan duruşmada, yine cumhuriyet savcısı mütalaasını açıklamak üzereyken araya giren Altan kardeşlerin diğer avukatı Figen Çalıkuşu da taleplerinin olduğunu belirterek, söz istedi.

Haberin Devamı

Deliller toplanmadan mütalaanın istenmeyeceğini anlatan Çalıkuşu, bunun usule aykırı olduğunu savundu.

Mahkeme başkanı, söz vermeden konuşmaması yönünde uyardığı Çalıkuşu'nun konuşmasını sürdürmesi üzerine dışarı çıkarılmasına karar vererek, duruşmaya yeniden ara verdi.

Çalıkuşu da bunun üzerine reddi hakim talebinde bulundu.

İkinci kez verilen yaklaşık 20 dakikalık aranın ardından tekrar başlatılan duruşmada, mahkeme başkanı mütalaasını açıklaması için duruşma savcısına yeniden söz verdi.

Duruşma savcısı mütalaasını açıklamak isterken Altan kardeşlerin avukatlarından Ferat Çağıl da konuşmak için söz istedi.

Mahkeme başkanının söz vermemesi üzerine reddi hakim taleplerinin olduğunu, duruşmanın bu şekilde ilerlemeyeceğini söyleyen Çağıl, mahkeme başkanı tarafından konuşmasını sürdürmesi halinde dışarı çıkarılacağı yönünde uyarıldı.

Çağıl'ın sözlerini sürdürmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmaya üçüncü kez ara verdi.

Yaklaşık 15 dakikalık aradan sonra mahkeme başkanı, savcının mütalaasını açıklamasının ardından herkese söz vereceğini belirterek savcının sözünün kesilmemesini istedi.

Savcıya tekrar mütalaasını açıklaması için söz verildiğinde bir taleplerinin olduğunu söyleyerek araya giren Altan kardeşlerin avukatlarından Melike Polat da reddi hakim taleplerinin olduğunu ifade ederek, önce bu konuda bir karar verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Mahkeme başkanı da uyarılarına rağmen konuşmaya devam eden Melike Polat'ı salondan çıkartarak, duruşmaya öğle arası verdi.

SAVCI ALTAN KARDEŞLERİN VE ILICAK'IN TUTUKLUĞUNUN DEVAMINI İSTEDİ

Söz alan cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını henüz hazırlayamadığını belirterek, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Daha sonra söz alan Hasan Ataman Yıldırım ve TBMM avukatı da davaya müdahillik talebinde bulundu.

Tutuklu sanıklardan Nazlı Ilıcak duruşmada, mahkeme heyeti üyelerinin bir kısmının değiştiğini anlatarak, burada heyet ve savcı karşısında kendini tanıtmaya gayret etmek ve hakkındaki iddialara karşı kendini savunmak istediğini söyledi.

Bu davanın ilk celsesinde savunmasını yaptığını ifade eden Ilıcak, "İkinci duruşmada iki hakim üye değişmiş, savcı da değişmiş. Allah'a şükür bir tek siz kalmışsınız. Bugün de savcı ve bir üye değişmiş. Bu olağan bir şey mi bilmiyorum ama bunun kayıtlara geçmesini istiyorum." dedi.

Haberin Devamı

FETÖ davalarına ilişkin Yargıtay'ın verdiği bazı kararlara vurgu yapan Ilıcak, detaylı savunma yapmak ve evrakları incelemek için yeterince imkan bulamadığını savundu.

ILICAK TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Nazlı Ilıcak, kendilerine ilişkin avukat görüşme kısıtlılığının sürdüğünü iddia ederek, yaşadığı sorunlara değindi.

Savunması sırasında zaman zaman ağladığı görülen Ilıcak, şöyle konuştu:

"Tweetlerimde darbe karşıtı açıklamam ve darbeyi lanetliyorum diyorum, bütün hayatım boyunca darbelere karşı olmuş bir Nazlı Ilıcak olarak bunu içime sindiremiyorum. 27 Mayıs'tan beri darbelere karşıyım, bu berbat darbe gerçekleşiyor ben Bodrum'da haber alıyorum. Yok efendim Nazlı Ilıcak darbeciymiş, bunu kimseye anlatamazsınız."

Ilıcak, 40 yıllık gazeteci olarak laik cumhuriyete karşı bir adımının olmadığını öne sürerek, mahkemeye gelen yazılara göre Bank Asya'da yüksek bir hesap hareketliliğinin bulunmadığını ve ByLock'a rastlanmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Çok zor şartlar altında olduğunu iddia eden Ilıcak, "Yaşıma binaen de bir an önce çok zor şartlar altında yaşadığımı belirterek, tahliyemi istiyorum." dedi.

Ahmet Altan da savunmasında, davayla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduğunu, Birleşmiş Milletler'in (BM) de bu davada müdahil olduğunu anlatarak, "BM raporunda, mahkemenin tiyatro olduğunu söyledi. Savcının ezbere dayalı tekrarını duyduğumda bir oyuncuyu izlediğimi düşündüm. Dosyaya hakim olmadığını söyleyerek tutukluluk istedi. Bir de adaletten söz ediliyor. Böyle bir ezberle hukuk olmaz. Böyle bir ezberle adalet olmaz. Benim söyleyeceğim bu kadar." diye konuştu.

Tutuklu sanık Mehmet Altan da ilk kez bu duruşmaya katılan cumhuriyet savcısının iddianameyi okuyup okumadığını bilmediğini belirterek, "İddianameyi okumadıysa neden tutukluk istiyor, okuduysa hangi belgeyi, kanıtı gördü de tutukluluğun devamını istiyor, bunu da merak ediyorum." şeklinde konuştu.Altan, 429 gündür tutuklu olduğunu dile getirerek, tahliyesini talep etti.Duruşmada tutuklu sanıklar Yakup Şimşek, Fevzi Yazıcı ve Şükrü Tuğrul Özşengül de savunmalarını tamamlayarak tahliyelerini istedi.Avukatların tahliye taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdi.

TAHLİYE TALEPLERİ REDDELİDİ

Mahkeme heyeti, aralarında Nazlı Ilıcak, Ahmet ve Mehmet Altan'nı bulunduğu altısı tutuklu yedi sanığın tümünün tahliye taleplerini reddetti. Dosya mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderildi.