Gündem Finlandiya ile bilinmesi gereken her şey!

Finlandiya ile bilinmesi gereken her şey!

23.04.2018 - 22:05 | Son Güncellenme:

Finlandiya yaşam standardı ve gelişmişlik seviyesi denilince akla ilk gelen ülkelerden birisidir. Gerek doğası gerek ise teknolojisi ile İskandinav ülkelerinin gözbebeği konumundadır. Hamamları ve dil yapısı sayesinde bir Türk’ün yabancılık çekmeyeceği ender ülkelerden biridir.

Finlandiya ile bilinmesi gereken her şey

Finlandiya gerek eğitim sistemiyle gerek ise yaşam standartları ile İskandinav ülkeleri içinde en takdir edilen ülkelerden biridir. Avrupa’nın en soğuk ülkelerinden biri olan Finlandiya, pahalılığıyla dikkat çeker. Büyük bir bölümü ormanlarla kaplı bu İskandinav ülkesinde irili ufaklı bine yakın göl vardır. Başkenti Helsinki’dir. Batıda İsveç, doğuda Rusya ve kuzeyde Norveç ile komşudur. Turku, Espoo gibi büyük şehirleri de vardır.

Haberin Devamı

Eğitim Sistemi

Herkese ücretsiz ve eşit olarak verilen eğitim sistemi ülkenin diğer güzelliklerini gölgede bırakır. Öğrencilere ödev verilmeyen, sınav yapılmayan bir Finlandiya’da öğrenme esastır. Teknolojik sınıflarda, güncel konular üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Kısa ders saatleri, ayakkabı giyilmeyen derslikler gibi çeşitli yenilikler ile lokomotif bir ülkedir. PISA sınavlarında sürekli üst sıralarda yer alan bu sistem pek çok ülkeye ilham kaynağı olmaktadır.

Entelektüel ve Mutlu İnsanlar

Finliler mutluluk endeksi araştırmasında her zaman yukarlarda yer alır. Finlandiya’da her İskandinav ülkesi gibi metal müzik oldukça yaygındır. Lordi, Children of Bodom gibi bazı metal grupları bu ülkede kurulmuştur. Eurovision şarkı yarışmasını bir heavy metal grubuyla kazanan ilk ve tek ülke Finlandiya’dır. Helsinki’ye gittiğiniz büyük opera ve klasik müzik binaları görmeniz kaçınılmazdır.

Haberin Devamı

Özgür ülke olarak da adlandırılan Finlandiya’da sokakta yürürken birden fazla dil bilmeyen insana rastlamak oldukları güçtür. Zira Finliler komşuları İsveç’in dilini ana dili gibi konuşabilmektedir. Dil konusu açılmışken Fince ve Türkçe arasındaki bağlantıyı açıklamamak olmaz. Fince, Türkçe gibi Ural-Altay dil ailesinde yer alır. Eğer dünyanın en zor dillerinden biri olan Fince’yi öğrenmek istiyorsanız bir İngiliz’e göre daha şanslısınız.

Ünlü telefon markası Nokia’nın kurulduğu ülke olan Finlandiya, pek çok büyük firmaya ev sahipliği yapmaktadır. İlginç bir şekilde ülke sınırları için ankesörlü telefon bulunmamaktadır. Bir zamanlar dünya gündeminde önemli bir yer kaplayan Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio Entertainment de bir Finlandiya şirketidir.

Eğer çok kahve içtiğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Finliler kişi başı yılda 12 kilogram kahve tüketerek bu alanda ilk sıradadır. Fin hamamları ülke çapında çok yaygındır. Hatta o kadar yaygındır ki kişi başına düşen hamam sayısı araba sayısından daha fazladır. Klasik bir Finlinin, güne hamamdan sonra bir kahveyle merhaba dediğini dersek abartmış olmayız.

Haberin Devamı