Gündem Fırat’ın doğusuna harekât sinyali

Fırat’ın doğusuna harekât sinyali

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Fırat’ın doğusunu da kapsayacak şekilde, Suriye’nin içindeki güvenli bölgeleri artırmaya yönelik girişime devam edileceğini açıklaması, dikkatleri Suriye’nin kuzeyine çevirdi. TSK, sınır hattında YPG’nin faaliyetlerini yakın izlemeye alırken olası bir harekât için belirli noktalara askeri sevkiyat yapıldı. Sevkiyatın daha çok Tel Abyad’ın karşısındaki Akçakale’ye yoğunlaşması dikkati çekti.

Fırat’ın doğusuna harekât sinyali

ABD’de temaslarda bulunan Erdoğan, iki ayrı toplantıda, Fırat’ın doğusuna yapılacak olası bir operasyonla ilgili önemli mesajlar verdi. Erdoğan’ın, güvenli bölge oluşturulması kapsamında Suriye’nin kuzeyine operasyon sinyali vermesi sonrası 700 kilometrelik sınır hattında askeri hareketlilik arttı.

Haberin Devamı

TSK teyakkuzda

Şırnak’ın Silopi ilçesi sınır hattından başlayan ve Gaziantep’in Karkamış ilçesine kadar olan yaklaşık 700 kilometrelik Suriye sınır hattının tamamı YPG’nin denetiminde bulunurken, muhalif güçler üç bölgeyi kontrol ediyor. Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusunda fiili olarak yönetimi elinde bulunduran ve YPG’nin de içerisinde bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ülkenin dörtte birini kontrol ediyor. Bu oluşum, ABD desteğiyle DAEŞ’le mücadele etmek üzere 2015’te kuruldu.

ABD’nin YPG’ye, ‘olağanüstü destek’ vermeye devam ettiğini açıklayan Erdoğan, bu ülkeyi, bölgedeki dengeleri zedeleyecek adımlardan vazgeçmeye çağırması sonrası TSK sınır hattında teyakkuza geçti. Kuzey Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasına yönelik dört farklı merkezdeki YPG hareketleri dikkatle izleniyor. Bu merkezler; Derik, Serekani, Tel Abyad ve Kobani ile Şehba bölgesi.

Haberin Devamı

Tel Rıfat hazırlığı

Afrin operasyonu sonrası Tel Rıfat kasabasını da içine alan Şehba’ya çekilen YPG’nin bu bölgedeki varlığı Türkiye’yi rahatsız ediyor. Tel Rıfat’ı da içine alan bölgedeki YPG faaliyetlerini yakından izleyen TSK, bir süredir kapsamlı operasyon için hazırlık yapıyor. Afrin’in ele geçirilmesi sonrası iki taraftan kuşatmaya alınan YPG’nin bölgeden çıkarılması amaçlanıyor. Bölgeye yönelik kapsamlı harekat için Türkiye ile Rusya yönetimi arasında görüşmeler devam ediyor.

Önemli merkezlerden olan Menbiç’in ortak yönetimine yönelik görüşmeler sürerken, Kuzey Suriye’deki stratejik noktalar yakın izlemeye alındı. Şanlıurfa’nın sınır ilçesi Akçakale’ye bir süreden beri askeri sevkiyat yapılması ise dikkati çekti. Şanlıurfa ve Gaziantep bölgesinden hareket eden yüzlerce ağır silah taşıyan zırhlı araç, Tal Abyad sınırına konuşlandı. YPG’nin Tal Abyad’taki faaliyetleri TSK tarafından yakından izleniyor.

Türk askeri İdlib’de güvenli bölgeye ulaştı

Türkiye ile Rusya arasında varılan İdlib’de güvenli bölge oluşturulmasına yönelik çalışma sürerken, bölgeye ilk Türk askeri kuvveti ulaştı. Ilımlı muhalif grupların eşliğinde İdlib’e giren Türk askerini taşıyan araç konvoyu gözlem noktalarına konuşlandı. Askeri araçlar, Türkiye sınırından başlayan gece yolculuğuyla Sarakeb kasabası yakınına ulaştı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de konvoyun gözlem noktalarına yerleştiğini doğruladı. Bölgeye ulaşan TSK birliklerinin önceden tespit edilen noktalara konuşlanma faaliyeti ise sürüyor. Dün Hama’nın batısındaki Şer Maghar’daki TSK kontrol noktasına 10 askeri araç takviye edildi.