Gündem Fırat’ın doğusuna operasyon olur mu?

Fırat’ın doğusuna operasyon olur mu?

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

MGK’da, Fırat’ın doğusu için Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanacağının vurgulanması, askeri harekâtı gündeme getirdi. Orhan, “Sınırlı bir harekât tarzı bekliyorum” yorumunu yaptı

Fırat’ın doğusuna operasyon olur mu

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Fırat’ın doğusu için Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanacağı vurgulanması, büyük çaplı askeri harekâtı gündeme getirdi. Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Suriye Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan, MGK kararlarını Milliyet’e değerlendirdi. Orhan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

TSK bBASKIYI ARTIRACAK

“İstanbul Zirvesi’nin ardından, Fırat’ın doğusuna yönelik, küçük çaplı askeri müdahaleler söz konusu oldu. Sınır hattında Ayn el-Arab (Kobani) ve Tel Abyad’daki YPG mevzileri, TSK tarafından hedef alınıyor. Onun dışında Tel Abyad’a yönelik bir operasyon olabileceğine dair emareler söz konusu. Hem ÖSO hem de TSK unsurlarının bu yönde hazırlığı olduğu, Tel Abyad karşısında konuşlanma yaptığına ilişkin bilgiler mevcut. Türkiye giderek Fırat’ın doğusundaki askeri varlığını artırıyor. Ama şu anda geniş çaplı bir askeri müdahale seçeneği düşük ihtimal.”

YPG'YE ABD KALKANI

Diplomatik yolların tüketilmesi durumunda askeri çözümün masada olduğunu belirten Orhan, “Fırat Kalkanı Harekâtı benzeri geniş kapsamlı bir askeri harekâtı beklemek çok gerçekçi olmaz. Bunun temel nedeni, ABD’nin sağlamış olduğu, YPG’ye koruma kalkanı. Ama bu Türkiye’yi geri adım attırmayacaktır. Türkiye kademeli olarak baskısını artıracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Orhan’a göre, Türkiye orta vadede sınır hattının karşısında güvenli bir bölge oluşturmak için planlama yapabilir. Orhan, “Belli stratejik alanların tutulacağı, daha sınırlı, uzun vadeye yayılmış bir harekât tarzı bekliyorum” diye konuştu. Orhan, ABD’nin Suriye sınırında gözetim noktaları kurma hamlesini ise, “Türkiye’nin olası operasyonlarına karşı bir önlem alma ve bunu engelleme çabası” olarak yorumladı.

İDLİB'DE İLAVE TEDBİRLER NE OLACAK?

MGK bildirisinde, İdlib’te ateşkesin sağlanması için ilave tedbirler alınacağı belirtildi. Orhan, bu tedbirlerin, Soçi mutabakatına uymayan radikal gruplara karşı alınacak bir askeri güç olduğunu belirtiyor. Orhan, “Özellikle, bazı radikal terör grupları, Soçi mutabakatının uygulanmasına karşı. Zaman zaman bu radikal örgütler ihlaller gerçekleştiriyor. Diğer taraftan rejiminde ihlalleri söz konusu. Türkiye bir taraftan Rusya’dan Suriye Rejimi ve İran üzerinde baskı kurup bu ihlalleri engellemesini talep ediyor. Diğer taraftan kendi sorumluluk alanı olan İdlib içerisinde de, bu radikal gruplara karşı bazı önlemler alıyor. Şimdiye kadar bu ikna yoluyla başarmaya çalıştı ama bazı noktalarda askeri güç kullanımı gibi tedbirler alınabilir” dedi.