Gündem Fısıldayan parmaklar

Fısıldayan parmaklar

12.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Disney, insan vücudunun iletken özelliğini kullanarak sesi nakledebilen bir cihaz üretti. Tanıtımı gerçekleştirilen cihaz ‘organik hoparlör’ görevi görüyor

Fısıldayan parmaklar

ABD merkezli Disney firması, bu hafta Avusturya’nın Linz kentinde gerçekleştirilen teknoloji etkinliği Ars Electronica Festival’da sesi, insan vücudunun iletken özelliğini kullanarak nakledebilen bir cihaz tanıttı. Disney’in ABD’nin Pittsburgh kentinde bulunan araştırma laboratuarında geliştirilen cihaz teknoloji dünyasında büyük ses getirdi. Ishin-Den-Shin teknolojisini kullanan cihaz, sesleri sıradan bir mikrofona yerleştirilmiş ve elektrostatik alan yaratan bir aygıtla kaydediyor. Cihaz, daha sonra kaydedilen sesi mikrofonu tutan kişinin vücudu tarafından iletilen bir sinyale çeviriyor.
Teknoloji sayesinde, mikrofonu tutan kişi, başka birinin kulağına parmağını dayadığında sesler duyulabiliyor. Organik hoparlör görevi gören cihazdan çıkan sesler, kişiler arasında gerçekleşen herhangi bir fiziksel temasta da duyulabiliyor. Ancak uzmanlar seslerin kısık olması sebebiyle ancak yakından duyulabildiğini belirtti. İngiliz Salford Üniversitesi’nden Profesör Trevor Cox, yaptığı açıklamada “Bu teknoloji sihirli ve nereden geldiği belli olmadığı izlenimini veriyor” diyerek Disney’in son buluşunu övdü.