23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan - İstanbul
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle İstanbul’da düzenlenen ‘Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’ne katılan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, “Kireçlenmeye Karşı Çınar Yaprağı” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Konuşmasından önce Milliyet’e açıklamada bulunan Prof.Dr. Saraçoğlu, fonksiyonel sebze, meyve tüketilmesini önerdi. Çınar yaprağında toksik etkili formik asitler bulunduğuna işaret eden Saraçoğlu, çınar yaprağını tıbbi amaçlı kullanmak için dalında kurumasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Batı Anadolu’da yetişen çınar yaprağının antibiyotik ve antidepresan olduğunu kaydeden Saraçoğlu, “Anadolu’nun batısında yetişen çınar yaprakları en kıymetli türdür. Yaprağı toplama zamanı çok önemli. Şifalı bu bitki mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı. Çınar yaprağı ağrı kesici özelliğe sahiptir. Ayrıca gut ve kireçlenme hastalığına iyi gelir. Ancak birçok farklı çınar yaprağı türü olduğunu belirtelikm. Hangi türü kullanmanız gerektiği o kadar önemli ki, yanlış yaprak kabızlık ve mide bulantısına yol açar” dedi.
‘Hekimlere danışılmalı’
Prof.Dr. Saraoğlu’nun tavsiyeleri şöyle: “Önerdiğim bitkiler yüz yıllardır Uzakdoğu, Anadolu ve Avrupa’da kullanılan doğal ürünler. Hiçbir zaman toksik etkili bitki önermem. Fazla veya yanlış alınan bitki türü toksik etki yaratır. Bu nedenle her uygulama mutlaka hekimlere danışılarak yürütülmelidir. Çınar yaprağı İbn-i Sina’nın kitabında yer alıyor. Her şeyde bir ölçü ve hazırlama şekli olduğunu unutmamalıyız. Vatandaş, hekimiyle görüşmeden kafasına göre hareket etmemeli. Halkımıza tavsiyem fonksiyonel sebzeler dediğimiz lahana, brokoli, pırasa, soğan, sarımsak tüketmeleridir. Et ürünlerini önermiyorum. Kırmızı et tabii ki çocukların gelişimi için önemli. Protein bakımından en zengin tahıl mercimek. Sebzelerde ise ıspanak. Vatandaşın et yerine ağırlıklı olarak baklagil ve sebzelere yönelmesi daha sağlıklı.”
‘Tamamlayıcı tıpta gerideyiz’
“Avrupa’daki lise öğrencileri, tabiata çıktıklarında en az 20 bitkiyi Latince isimleriyle biliyor. Avrupalı aileler, çocuklarını haftasonları ormanlara götürüp, doğal varlıklar konusunda eğitiyorlar. Bitkilerin özellikleri, sağlığa etkileri çocuklara ve dolayısıyla nesilden nesile aktarılıyor. Bu sayede çocuklarda görsel hafıza oluşuyor. Geleneksel tıp kongresi bu açıdan çok büyük başarı. Ne yazık ki ülkemiz, ABD, AB, Uzakdoğu’ya göre geleneksel, tamamlayıcı tıp alanında geriden geliyor.”
Brokoli ama 5 dakika
Prof. Dr. Saraçoğlu, “Vatandaşlarımıza tüketmeleri konusunda en çok önereceğim sebze brokoli. Ancak 5 dakika kaynatmak şartıyla tüketilmesi gerektiğini söylüyorum. Bazı kişiler gelip ‘Hocam yarım saat kaynatıyorum’ diyor. Gerekçesini sorduğumda ‘Hocam daha kuvvetli oluyor’ şeklinde cevap veriyor. Yarım saat kaynatılan brokoliden fayda gelmez. Bu anlamda halkımızın eğitimi yok. Bugün en basit saç kurutma makinası aldığınızda içinden kullanma talimatı çıkıyor. Türkiye’de sağlıklı yaşam kılavuzu neden yok? Çileği ağaçta zanneden binlerce öğrenci var” dedi.
Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu kongrede arkadaşımız Mert İnan’a açıklamalar yaptı.
Diyabete lahana
Prof. Dr. Saraçoğlu, “Lahana türlerini sağlıklı beslenme açısından çok önemli görüyorum. Özellikle kan şekerini düşürmede lahana çeşitlerinin yararlarını saymakla bitiremeyiz. Kan şekerini düşürmekte güçlük yaşayanlar için lahana bir nimet. Ancak bunu söylemek ilacını kullanmak demek değil. İlacını kullandığı halde, kan şekerini düşürmekte zorlanan insanlarımıza lahana tüketin diyorum” diye konuştu.
Kansere enginar
Prof. Dr. Saraçoğlu enginar için de şunları söyledi: “Enginar çok faydalı. Serviks kanserine karşı en etkin sebze. Karaciğer için deve dikeni tüketilmeli. Semizotu, zona rahatsızlığına iyi geliyor. Ispanak ise antidepresan özelliği olan bir sebze. Elma çok yararlı. Göksu armudu zonaya karşı çok yararlı ve etkilidir. Kansere karşı bağışıklık sisteminizin güçlü olması yetmez. Ailesinden kanser geni alanların, kanser geninin aktive olmaması için beslenme modeli geliştirmeleri gerekiyor. Bu noktada doktorla uyum ve iletişim çok önemli.
Kireçlenmeye karşı çınar yaprağı
Kongrede ‘Kireçlenmeye Karşı Çınar Yaprağı’ başlıklı sunum gerçekleştiren Prof.Dr. Saraçoğlu konuşmasında şunlara değindi: “Ağaç sonbahara girerken yapraklarda depolanmış olan metabolitleri, pigmentleri geri çeker. Çınar yaprağında C1 karbonlu metabolitleri tüketen, metabolize eden, katabolize eden bakteriler vardır. Bu çınar Ege Bölgesi’ne özgü bor madeninin olduğu toprakta yetişir. Toprağın mineralleri bitkinin yapraklarında oluşan metabollerini geliştiriyor. Çınar yaprağı Anatolius türüyse yani toprağında bor olan bölgede yetiştiyse antibiyotik özelliği vardır. Çınar yaprağı, menopoz dönemindeki kadınlar için bulunmaz bir nimettir.”