Gündem G20 Zirvesi nedir? Hangi ülkeler G20 ülkesidir?

G20 Zirvesi nedir? Hangi ülkeler G20 ülkesidir?

27.04.2018 - 14:37 | Son Güncellenme:

G20 gayrıresmi bir forum olmasına rağmen neden bu kadar önemli? Aldığı kararlar doğrudan yasal bir bağlayıcılığa sahip olmasa da küresel siyasette neden bu kadar ses getiriyor? G20 ülkeleri hangileri ve bu ülkeler bulundukları bölgede neyi temsil ediyorlar? G20 zirvesi hakkında merak edilen her şey yazımızda…

G20 Zirvesi nedir Hangi ülkeler G20 ülkesidir

G20, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderleri ile Avrupa Birliği temsiliyetini bir araya getiren gayrıresmi bir oluşum. Yani uluslararası bir örgüt statüsünde olmadığı için idari konseyi bulunmuyor. G20 zirvesinde alınan kararların ise doğrudan yasal bir yaptırımı yok. Ancak unutmamak gerekir ki bu oluşumda yer alan ülkeler dünyanın gayrisafi hasılasının beşte dördünü, ticaretin dörtte üçünü, nüfusun ise üçte ikisini temsil ediyor. Bu nedenle G20 zirvesi ve G20 liderleri küresel gündemde önemli bir yer tutuyor.

Haberin Devamı

Sanayileşmenin ön sıralarda yer aldığı 19 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen G20 zirvesi 1999 yılından beri toplantılarını sürdürmekte. Avrupa Birliği’nden ve 19 ülkeden oluşan G20, 1999 yılında G7 zirvesinde kuruldu. Kuruluşun tam tarihi ise 26 Eylül 1999. O yıl ki G7 zirvesi ise maliye bakanları olarak toplanmıştı.

G20’nin yapısı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri ile Avrupa Birliği’ne ait bir temsilcinin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Toplantıların genel amacını ise uluslararası finansal düzenin ve istikrarın devamlılığını ve artışını sağlamak oluşturuyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu G20 zirvesi ülkelerinin başında Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri gelmekte. Almanya ve ABD’yi Çin, Fransa, Endonezya, Arjantin, Güney Afrika, Güney Kore ve Hindistan izliyor. İspanya ise daimi olarak davet edilmiş konuk sınıfında yer almakta. G20 zirvesinin diğer ülkelerini ise İngiltere, Brezilya, Avustralya, İtalya, Japonya ve Kanada oluşturuyor. Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan devletlerinin de katılımıyla tamamlanan G20 zirvesi ekonomik ve siyasal gündemleri konu olarak belirlemekte.

Haberin Devamı

G20 zirvesine Uluslararası Para Fonu, IMF, Dünya Bankası, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü yani OECD, Uluslararası Çalışma Örgürtü yani ILO, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü yani DTÖ gibi tüm ulusları ilgilendiren politik-ekonomik kuruluşlardan da birer temsilci katılmakta.

G20 zirvesinin genel işleyişi ise terörle mücadele, küresel büyüme ve küresel ticaret konuları üzerine kurulmakta. Tüm dünyayı ilgilendiren konular üzerinde kararların alındığı G20’de sağlık temalı çalışmalara da yer verilmekte.

19 ülke ve AB’nin katılımıyla gerçekleştirilen G20 zirvesinin diğer konularını ise dijital çağa geçiş, kadınların güçlenmesi ve istihdam oluşturmakta. Daha çok ekonomik konularda paylaşım yapılan zirvede Afrika’yla ortaklık konuları da konuşulmakta. Müzakereler sonrasında ise bir basın toplantısı düzenlenmekte ve G20 zirvesi sona erdirilmektedir.