Gündem Gazetecilerin Hocası Suat Gezgin emekli oluyor

Gazetecilerin Hocası Suat Gezgin emekli oluyor

09.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Medyadaki birçok gazetecinin hocası, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, 25 yıllık akademik hayatına veda ediyor. Nisan ayında yaş haddinden emekliye ayrılacak Gezgin, başka bir üniversitede akademisyenliğe devam etmeyi planlıyor.

Gazetecilerin Hocası Suat Gezgin emekli oluyor

Fransa’da Aix-Marseille Üniversitesi Sosyoloji-Etnoloji Bölümü’nden mezun olan Gezgin, yüksek lisans ve doktora eğitimini Pierre et Marie Curie Paris VI Üniversitesi Antropoloji ve Prehistorya Anabilim Dalı’nda tamamladı. 1983-1993’te Aix-Marseille Üniversitesi Antropoloji laboratuvarında asistan, baş asistan ve doçentlik yaptı. Paris Müzeler Genel Müdürlüğü’nde Antropoloji Anabilim Dalı Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. Aynı dönemde, Hürriyet Gazetesi Dış Haberler Temsilciliği görevini yürüttü. 20 yıllık Fransa deneyiminden sonra 1994’te Türkiye’ye dönerek akademisyenliğe İÜ İletişim Fakültesi’nde devam eden Gezgin, 45 yıldır akademik camianın içinde. 1993-2000’de İÜ İletişim Fakültesi’nde dekan yardımcılığı, 2000-2010’da dekanlık görevinde bulunan Gezgin, yaklaşık 5 bin öğrenciyi mezun etti. Gazetecilik, iletişim, antropoloji konulu çok sayıda akademik yayın hazırlayan Gezgin, İÜ Senato Üyesi, Basın İlan Kurumu ve Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Monako Prensliği İnsanlık Tarihi Enstitüsü ve 1. Albert Vakfı’nın verdiği “Bilim Ödülü”nü Türkiye’den alan ilk bilim insanı olan Gezgin, UNESCO-Orbicom üyesi.

Haberin Devamı

‘Üretmeye devam’

Akademiden kopmayacağını ve çok sevdiği mesleğine devam edeceğini söyleyen Suat Gezgin, “Emekli olacağım ama benimkisi resmiyette emeklilik, çalışmaya devam edeceğim” dedi.

Gazetecilerin Hocası Suat Gezgin emekli oluyor

Belgesel ve kitap projeleri olduğunu kaydeden Gezgin, gelecek planlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “İletişim ve antropoloji alanında çalışmalar yapmayı planlıyorum. Uzak Doğu’da, Asya’da belgeseller çekmek istiyorum. Uluslararası fonlardan destek alarak yapmayı planladığım bazı proje fikirlerim var.” Gezgin’in “Dijital Çağda İletişim” ile “Medya ve İletişime Diyalektik Bakış” isimli iki yeni kitabı çıktı. Kitaplarıyla ilgili de bilgi veren Gezgin, “‘Dijital Çağda İletişim’, dijitalleşen dünyada yeni iletişim teknolojilerini kıskaca ele alarak değişen iletişim pratiklerini ve bu pratiklerin birey üzerindeki etkilerini inceliyor. Gazetecilik, radyo, sinema ve televizyon, halkla ilişkiler gibi konularda çeşitli okumaları içeren ‘Medya ve İletişime Diyalektik Bakış’ ise iletişim dinamiklerine eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Gezgin, 2016’da yayımlanan üç ciltlik “Türkiye Sözlü Basın Tarihi” kitabının devamı niteliğinde Çağının Tanığı Kadın Gazeteciler adlı bir çalışma da hazırladıklarını söyledi.