Gündem Gebeliğin 13. Haftasında neler olur, anne ve bebekteki değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 13. Haftasında neler olur, anne ve bebekteki değişiklikler nelerdir?

13.04.2018 - 18:55 | Son Güncellenme:

Hamileliğin 13. Haftası 40 hafta sürecek olan gebeliğinizin en heyecanlı haftasıdır. Çünkü 13 hafta boyunca merak ettiğiniz sorunuzun cevabını bu hafta öğreneceksiniz. Bebeğiniz güzeller güzeli bir kız mı yoksa yakışıklı bir erkek mi? En başta bebeğinizin sağlıklı olmasını diler ve mutlu bir ömrü olmasını temenni ederiz. Şimdi hazırsanız birlikte 13. Haftada sizin ve bebeğinizin yaşayacağı gelişime yakından bakalım.

Gebeliğin 13. Haftasında neler olur, anne ve bebekteki değişiklikler nelerdir

Gebeliğin 13. Haftası Bebek

Haberin Devamı

Bu döneme kadar bebeğinizin bağırsakları, göbek kordonunun içinde gelişmekteydi ve artık vücuttaki gerçek ve kalıcı olacakları alana yerleşmekteler.
En heyecanlı olduğunuz konu… Evet, bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeye hazır olun. 12. Haftadan sonra ultrason kontrolünde eğer bebeğiniz uygun pozisyonda ise üreme organını görebilir ve cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
Bebeğinizin ses telleri de bu dönemde oluşuyor.
Gözler, kulaklar, ağız… Yüzü artık çok daha belirgin. Bütün yüz organları suratında olması gerektiği yere geliyor ve daha da insan yüzüne benziyor.
Bu dönemde, bebeğin nabzı hızlı atar ve vücuda fazlaca kan pompalar.

Gebeliğin 13. Haftasında Anne

Bu hafta, karnınız belirginleşmeye başlar. Bu dönemde karnınız düzgün yuvarlak bir top gibi durur, beden ölçüleriniz artık değişmeye başlar. Her zaman giydiğiniz kıyafetler biraz dar gelir ve artık daha rahat daha bol giyinme ihtiyacınız artar. Bu fiziksel değişimle birlikte vücudunuzda çatlaklar olması normaldir. Bu çatlakların oluşumunu en aza indirmek için bu dönemden itibaren düzenli olarak cildinizi nemlendirip esnekliğini kaybetmemesini sağlayın.
Karnınızın büyümesi dışında dış görünüşünüzde gerçekleşme ihtimali olan bir diğer değişiklik ise cildinizde oluşabilecek lekelerdir. Artan hormonlardan dolayı cildinizde sonradan oluşan lekeleri fark edebilirsiniz. Doktor tavsiyesinde kullanacağınız kremler size bu konuda yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

13. haftada cinsel istekleriniz artar. Artan hormonlardan dolayı vajina hassaslaşır, libidonuz artar ve ilişkiye girerken daha fazla zevk almaya başlarsınız.
Başka bir güzel haber ise; artık bulantılarınız ve baş dönmeleriniz yok denecek kadar azalacak. İştahınız yerine gelecek. Progesteron hormonundaki artıştan dolayı mide yanması, göğüslerde hassasiyet, mide ekşimesi, baş ağrısı ve kabızlık görülebilir. Beslenmenize dikkat edip günlük su tüketiminizi ihmal etmeyin.