Gündem Gebeliğin 7. haftasında anne ve bebek

Gebeliğin 7. haftasında anne ve bebek

02.05.2018 - 18:06 | Son Güncellenme:

Gebelikte ikinci ayın sonlarına yaklaşılıyor. Peki, gebeliğin yedinci haftasında anne adayının yaşadığı durumlar ve bebeğin gelişimi nasıldır ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Gebeliğin 7. haftasında anne ve bebek

Anne adayının gebelikte yedinci haftası. Gebelikte bir ay geride bırakılmış, ikincisinin de sonlarına yaklaşıyor. Fakat bebek daha beşinci haftasındadır çünkü ilk iki haftada bebek daha oluşmamıştır.

Haberin Devamı

7. haftada anne

İkinci ay bitmek üzere olsa bile annede dışardan bakıldığında bir değişim fark edilemez. Fakat rahmin büyüklüğü önceki haftalara göre iki katına çıkmıştır. Büyüyen rahmin idrar torbasına yaptığı baskıdan dolayı anne daha sık idrara çıkma isteği içerisinde olacaktır. Fakat bu isteğin tek nedeni rahmin büyümesi değildir. Kan değerlerinin yükselmesi ve böbreklerin daha fazla sıvı işlemesi de büyük etkenlerdir. Kan değerlerinin yükselmesiyle birlikte anne adayının vücudundaki kan miktarı bu haftada gebe kalmadan önceki haline kıyasla %10 daha fazladır.

İdrara daha sık çıkmanın yanı sıra gebeliğin herkesçe bilinen bir başka belirtisi de yedinci haftada kendini göstermeye devam eder: mide bulantısı. Bu bulantılar genelde sabah bulantısı şeklinde olur. Yine de gün içerisinde devam etmesi muhtemeldir. Anne adayının bu bulantılarla rahatlıkla başa çıkabilmesi için yanında tuzlu atıştırmalıklar taşıması uzmanlarca önerilir. Tüm gebelerin ortak sıkıntısı olan bu mide bulantıları genelde 14. haftadan sonra rahatlamaya başlar. Kısaca, dayanın anne adayları; yolun yarısına geldiniz.

Haberin Devamı

Bunların yanı sıra oluşabilecek diğer belirtiler de halsizlik, yorgunluk, uyku isteği, kabızlık, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, aşerme veya tiksinti ve baş ağrısı şeklinde sıralanabilir.

Gebelikte yedinci haftada anne adayının ilk muayene zamanı da gelmiştir. Gelecek haftalarda bebeğin ve anne adayının sağlığı için bu muayeneler düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

7. haftada bebek

Gebeliğin yedinci haftasında bebek, döllenmiş yumurta halinin 10.000 katı büyüklüğe ulaşmıştır. Uzunluğu 4-5 mm civarındadır. Bebekle ilgili en önemli gelişme kol ve bacak tomurcuklarının oluşmasıdır. Bu tomurcuklar kol ve bacakları oluşturacak yüzgece benzeyen çıkıntılardır. Bebek teknik olarak hâlâ bir embriyodur ve bebeğin kuyruk sokumuna bağlı küçük bir kuyruğu vardır. Bu kuyruk beş hafta içerisinde yok olur. Göz kapağı çukurları, burnunun ucu ve genel hatlarıyla kulakları görülebilir. Gözlerinin rengi de bu haftada bellidir. İlerde üç ana bölüme (ön, orta, art) ayrılacak olan beyni de şekillenmeye başlamıştır. Ayrıca ince derisinin altından damarları da belli olur. Pankreası ve apandisi oluşmuştur ve göbek bağına bağlanmış bağırsaklarında daha sadece bir düğüm vardır.

Haberin Devamı

7. Haftada dikkat edilmesi gerekenler

Sık idrara çıkmak anne adayı için bir sıkıntı olabilir ama bol bol su içmek gebelik için oldukça gereklidir.

Bebeğin kemik gelişiminin başlamasının bir sonucu olarak anne adayı daha sık kalsiyum tüketmelidir.