Gündem Gebeliğin 9. haftasında nasıl gelişme olur?

Gebeliğin 9. haftasında nasıl gelişme olur?

19.04.2018 - 13:12 | Son Güncellenme:

Hamilelik süreci bir kadın için fazlaca değişimler yaşanan bir süre. Bu süreçte sizi nelerin beklediğini merak ettiğinizi biliyoruz. Bu sebeple gebeliğinizin 9. haftasında sizi neler beklediğini ve bebeğinizin yaşadığı gelişimleri sizler için araştırdık.

Gebeliğin 9. haftasında nasıl gelişme olur

Gebeliğinizin 9. haftasında bebeğinizin durumu

Bebeğiniz 9. haftada bir kiraz büyüklüğündedir. Bu haftada da her hafta olduğu gibi gelişim hızlıdır. Bebeğinizin gözleri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Fakat yüz hatları ve göz kapakları tam anlamıyla oluşmamıştır. Bebeğinizin kas yapıları arasındaki bağlantı yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır. Bu sebeple bebeğiniz diğer haftalara göre daha hareketli diyebiliriz. Fakat çok küçük olduğu için sizin bu hareketleri hissetmeniz olası değildir.

Bu haftaya kadar geçen süreçte bebeğinizin şekli bir virgüle benzer. Omurga uzantısındaki embriyonik kuyruk bebeğinizin şeklinin virgüle benzemesine sebep olur. Bu kuyruk gebeliğin 9. haftasında yok olmaya başlar. Bu değişim ile birlikte bebeğinizin kalçaları ve bacakları şekil almaya başlar. Beyin gelişimi, organ ve uzuv gelişimi de ilerlemeye başlar. Kulakları ise çok kapsamlı olmasa da yavaş yavaş gelişim göstermeye başlar. Gövde gelişimi de diğer haftalarda hızlıca büyüyebilmek için hazır hale gelecektir. Dişlerinin ve damak yapısının da hafiften oluşmaya başladığı söylenebilir.

Gebeliğin 9. haftası bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için erken bir zamandır. Çünkü bebeğinizin üreme organları ve cinsel organları henüz çok küçük bir hızla gelişmekte ve bu haftada bebeğinizin cinsel organları henüz belirginleşmemiştir. Bu sebeple cinsiyeti öğrenmek için bebeğinizin 3 aylık olmasını beklemeniz gerekecektir. Cinsiyet öğrenme bebeğin gelişim hızına ve imkânlara göre daha geç ya da erken de öğrenilebilir fakat 9. hafta bunun için yeterli değildir.

Gebeliğinizin 9. haftasında sizi bekleyen değişimler

İlk haftalarda yaşadığınız gelişimlere ek olarak bu hafta kan dolaşımınızın değişmesi ile birlikte varis ve basur şikayetleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu rahatsızlıkları azaltabilmek için beslenme düzeninize dikkat etmeniz ve hafif yürüyüşler yapmanız tavsiye edilir. Bu yürüyüşler kan dolaşımınızı hızlandırarak bu şikayetleri azaltmanıza yardım edecektir.

Gebeliğin 9. haftasında hormon seviyelerinizin değişmesi ile birlikte göğüsleriniz yavaş yavaş bebeğinizi emzirebilmeniz için hazırlıklar yapmaya başlar. Göğüslerinizin üzerindeki yeşil damarların belirginleşmeye başladığını hissedebilirsiniz. Aynı zamanda hassasiyet, karıncalanma ve dolgunluk hissi de yaşayabilirsiniz. Bu şikayetleri aza indirmek için geniş ve hafif dokulu sutyenler tercih etmeniz önerilir.

Gebeliğin 9. haftasında mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler de görebilirsiniz. Bu şikayetleri azaltmak için midenize rahatsızlık verecek besinleri belirleyerek onları az tüketmeye çalışmak size yardımcı olacaktır. Bununla birlikte öğünlerinizi de bu şekilde düzenlemeniz gerekecektir. Gün içerisinde midenize fazla yüklenmemeniz gerekmektedir. Eğer mide bulantılarınız çok kuvvetliyse doktorunuza danışarak bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Yemek yemek ve doğru beslenmek bu dönemde çok önemlidir. Bu sebeple uzman bir diyetisyenden yardım alarak bu düzeni oturtabilirsiniz.

Günlük rutinlerinizi devam ettirirken belli bir düzen izlemeniz ve fazlaca yorulmamanız tavsiye edilse de kan dolaşımı açısından hafif yürüyüşler yapmanız tavsiye edilir. Ve yine kan dolaşımının rahatsızlıklarını en aza indirmek için geniş ve sıkmayan kıyafetler seçmek sizi rahat hissettirecektir.