Gündem Gebelikte 15. haftada neler yaşanır?

Gebelikte 15. haftada neler yaşanır?

25.04.2018 - 10:38 | Son Güncellenme:

Gebelikte 15. hafta, vücudun artık hamileliğe alışmaya başladığı zamandır. Hamileliğinin 4. ayında olan anne adayının, gebeliğinin başında yaşadığı ağrıları azalmaya başlar.

Gebelikte 15. haftada neler yaşanır

15. haftada bebeğin gelişimi

Haberin Devamı

Gebeliğin 15. haftası bebeğin 13. haftasına denk gelir. Bu süreçte bebek yaklaşık 10 cm boyunda ve 55-70 gram ağırlığında olur. Yani bebek bir elma veya iri bir portakal boyutundadır. 15. haftaya girilmesiyle bebeğin kafasının üstünde ince tüyler çıkmaya, gözleri ve kulakları ise bir insanınkine benzemeye başlar. Özellikle bu haftada bebeğin iç kulak yapısı gelişmeye başlar fakat bebek 15. haftada duyu işlevini kazanamaz. İskelet sistemi ve baş büyümesinin hızla gelişimi biraz yavaşlar fakat yine de gelişmeye devam eder. Özellikle kas gelişiminin hızlanmasıyla bebeğin doğum sonrası hayatında ihtiyacı olan emme, yutkunma, soluk alma gibi hareketler 15. haftada öğrenilir. Anneler genel olarak bebeğin ilerleyen haftalarda harekete geçtiğini hissetmeye başlasalar da aslında bebek 15. hafta itibariyle anne karnında hareket etmeye başlar.

Haberin Devamı

15. haftada annenin değişimi

15. hafta annenin duygu değişimlerini hâlâ yoğun olarak yaşadığı bir dönemdir. Bu yüzden stresten uzak durulmalıdır. Aynı zamanda fiziksel olarak ağır işlere kalkışmak bebeğe zarar verebileceğinden fiziksel yorgunluğa da dikkat etmelidir. 15. haftada görülebilecek damar genişlemeleri varise sebep olabilir. Damar genişlemesini önleyebilmek için uzun süre ayakta kalmamalı, hatta mümkünse ayakları yukarı kaldırarak oturulmalıdır. Eğer ki ayak ve bacaklarda sürekli ağrı meydana geliyorsa doktora başvurulmalıdır. 15. haftada rahmin yaklaşık 8,5-10 cm gibi bir boyuta ulaşmasıyla anne adayının karnı da dışarıdan belli olmaya başlar. Bu büyüme ile birlikte kişinin oturuş ve yatış pozisyonlarına dikkat etmesi gerekir. Anne adayı sol yan pozisyonda yatmalıdır çünkü bu pozisyonda rahme giden damarlara baskı olmadığından fetüs gelişiminde herhangi bir problem olmaz. Sırt üstü veya yüzüstü yatan ve oturup kalkarken ani hareketlerde bulunan adaylarda sıklıkla baş dönmesi görülebilir.

15. haftada yaşanabilecek sorunlar

Gebelikte 4. aya girilmesiyle anne adaylarında sıklıkla baş dönmesi, halsizlik, mide yanması, kabızlık, iştah açılması, vajinal akıntıda hafif artış gibi şikâyetler görülebilir. Her anne adayının hamilelik süreci daha farklı işlese de genel olarak görülen sorunlar aynıdır. Şikâyetlerin artmasıyla doktora başvurulması gerektiği gibi anne adaylarının endişelenmemesi gerekir.

Haberin Devamı

15. haftada hangi testler yapılır?

Özellikle 15.-20. haftalar arasında üçlü tarama testi veya dörtlü tarama testi yapılır. Eğer ki bu testlerin sonucunda tehlikeli bir durum tespit edilirse bebekten su alınarak yapılan amniosentez testi uygulanır.