Gündem Gelincik 5 yaşında

Gelincik 5 yaşında

04.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mağdurlara hukuki destek için Ankara Barosu’nun kurduğu Gelincik Merkezi 5. yaşını panelle kutladı. Panelde konuşan Baro Başkanı Hakan Canduran merkezin yüzlerce kadına destek verdiğini söyledi...

Gelincik 5 yaşında

Ankara Barosu’nca mağdur kadınlara hukuki yardımda bulunmak amacıyla kurulan Gelincik Merkezinin 5. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla “Gelincik: Umuda Uzanan El” paneli düzenlendi.
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, panelin açılışında, Gelincik Merkezi’nin şiddet mağduru kadınlara yardım eli uzatılması için kurulduğunu söyledi. Türkiye’de günde en az bir kadının namus ya da töre bahanesiyle öldürüldüğünü dile getiren Canduran, her 10 kadından 4’ünün, en yakınındaki kişilerden fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sosyal şiddet gördüğünü belirtti. Gelincik Merkezinin kadınların umudu olduğunu belirten Canduran, şunları kaydetti:
“Merkezimizin 7 gün 24 saat hizmet veren telefonu binlerce, kapısı ise on binlerce kez çalındı. Merkezde uzman rehber ve gönüllü avukat arkadaşlarımız kendilerine ulaşan her kadının derdine çare bulmaya çalıştı. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Kadına yönelik şiddet, sadece bir kadın sorunu değil, toplumsal bir meseledir. Bunu çözmek için sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkinliklerin birlikte kullanılması gerekmektedir. Erkek egemen zihniyet, kadın erkek eşitliğini göz ardı eden yönetim anlayışı, şiddetin önlenmesine dair yasaların hayata geçirilememesi karşısında kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan ulusal eylem planı, hızla ve kararlı bir devlet politikası olarak hayata geçirilmelidir.”
‘İyi hal indirimi’ne tepki
Hakimlere çağrıda bulunan Canduran, haksız tahrik ve iyi hal indirimine dair maddelerin, şiddet, taciz ve tecavüz mağduru kadınların davalarında uygulanmamasını istedi. Daha sonra, Gelincik Merkezi Başkanı Aslı Koçak Arıhan’ın oturum başkanlığını yaptığı panele geçildi. Panele Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Özgecan Aslan’ın Babası Mehmet Aslan, oyuncu Selçuk Yöntem, gazeteci Mine Söğüt ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir konuşmacı olarak katıldı.