Gündem ‘General hakaret etti, bana vurdu’

‘General hakaret etti, bana vurdu’

23.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Çatı’ davasında savunma yapan eski binbaşı Aktürk, Tuğgeneral  Tozak’ın bir fotoğrafla kendisini suçladığını öne sürdü, ‘Beni odaya soktu, şahsıma hakaret edip vurdu’ dedi

‘General hakaret  etti, bana vurdu’

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili “çatı” davasında savunma yapan eski istihbarat binbaşı Recep Aktürk, “İstihbaratta görev yaptığım için MİT’ten ve emniyetten terör saldırısı olabileceğine ilişkin raporlar geliyordu. Merasim Sokak’ta terör saldırısı olduğu için 15 Temmuz’daki hareketliliği herkes buna yordu” dedi.

Haberin Devamı

Duruşma devam ederken mahkeme başkanı, bazı izleyicileri ve izleyicilerle tartışan sanık eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’i salondan çıkardı.

Kamera görüntüsü

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmada savunma yapan Aktürk, Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda plan ve koordinasyon subayı olarak göreve başladığını söyledi. 15 Temmuz sabahı normal mesaiye geldiğini ifade eden Aktürk, mesai arkadaşı Veysel Özmen’le yemeğe gittiklerini kaydetti.

Aktürk, “Daha sonra kışlaya geldik. Bir hareketlilik oldu. Hava kararmaya başlamıştı. Herkes ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Kamuflajlı bir personel, silah dağıtıyordu. Ben de aldım. İstihbaratta görev yaptığım için MİT’ten ve emniyetten terör saldırısı olabileceğine ilişkin raporlar geliyordu. Merasim Sokak’ta terör saldırısı olduğu için 15 Temmuz’daki hareketliliği herkes buna yordu” dedi.

Haberin Devamı

Aktürk, 1 Ağustos Pazar günü mesaiye geldiği sırada Tuğgeneral Oğuz Tozak’ın kamera görüntülerinden aldığı bir kare fotoğrafla kendisini suçladığını öne sürdü. Aktürk daha sonra şöyle devam etti: “Tam teçhizatlı Özel Kuvvetler Komutanlığı personeliyle birlikte Tozak beni Tufan Aktaş’ın odasına soktu, yere oturttu. Durumu açıklamama fırsat vermeden şahsıma hakaret etti, bana vurdu. Henüz hakkımda hiçbir gözaltı kararı yok.”

FETÖ’den tutuklu eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz’ın sicilini bozduğunu kaydeden sanık binbaşı Aktürk, bu anlamda sicilinin parlak olmadığını söyledi. Ailesinde FETÖ ile ilgili kimsenin olmadığını savunan Aktürk, “Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı’na atandığımdan beri hassas soruşturmalara tabi tutuldum. MİT Müsteşarı’nın katıldığı toplantılara katıldım. İsmimiz MİT, emniyet tarafından araştırılıyor. MİT müsteşarı ile toplantı yapıyorum bir şey yok, 15 Temmuz’da bir gecede FETÖ’cü oldum” dedi.

Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan’ın, “terör saldırısı var diye silahları size kim verdi” sorusuna sanık Aktürk, “Terör tehdidi denildikten sonra silahlığa gidip aldık. ‘Terör tehdidi var’ diyen hatırladığım kadarıyla Doğan Öztürk’tü” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

İzleyicilerle tartıştı

“Bir istihbaratçı olarak olup biteni merak etmediniz mi” sorusu üzerine Aktürk, merak ettiğini, ancak silah seslerinin gelmesi üzerine nizamiye bölgesinden ayrılmadığını, kim darbeci, kim değil bilmediğini söyledi. Bu arada duruşmayı izleyenlerle sanıklar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Mahkeme Başkanı, bazı izleyicileri ve izleyicilerle tartışan sanık eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’i salondan çıkardı. Duruşmayı, eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da izledi.