Gündem Gezi Parkı’nda polisle arbede

Gezi Parkı’nda polisle arbede

29.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’ndaki bir duvar ve bazı ağaçların yıkılmasına engel olmak isteyen gruba, çevik kuvvet biber gazıyla müdahale etti. 24 FOTOĞRAF ARASINDA 1 NUMARAYI GÖRDÜ Uluslararası haber ajansı Reuters da Taksim'de yaşananları dünyadaki abonelerine servis etti. Öyle ki Osman Orsal çekiği fotoğraflardan biri dünya üzerinde seçilen 24 "Editörün seçimi" fotoğrafı arasında 1 numarayı aldı. SEMBOL GİBİ OLDU Fotoğrafta polis memurlarından birinin genç bir kadının yüzüne gaz sıktığı an ölümsüzleştiriliyor. Bu kare sosyal medyada da Gezi Parkı'ndaki yıkıma verilen tepkinin sembollerinden biri haline geldi

Gezi Parkı’nda polisle arbede

Gezi Parkı’nda polisle arbede
Yeniden inşa edilmesi planlanan Topçu Kışlası tartışmalarıyla gündeme gelen Taksim Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarının 3 metrelik bölümü yayalaştırma projesini yürüten Kalyon İnşaat çalışanları tarafından önceki gece saat 22.00 sıralarında yıkıldı. Durumu gören Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu üyeleri iş makinesinin önüne geçerek yıkımı durdurdu. Gezi parkının yayalaştırma projesine dahil olmadığını savunan aktivistler, parkın içerisine çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu. Sabah saatlerinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na giderek yıkımın durdurulması için dilekçe verirken, parktaki kalabalık çevrede yaşayan gönüllülerin de de katılımıyla arttı. Aktivistler yayalaştırma projesi adı altında Taksim’in ciğerleri olarak nitelendirdikleri ağaçların yıkılmasına tepki göstererek eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Gezi Parkı’nda polisle arbede
‘İş makineleri çekilsin’
Öğle saatlerinde yıkım ekiplerinin çalışmalarına devam etmek istemesi üzerine protestocular ile zabıta arasında arbede yaşandı. Olay yerine gelen çevik kuvvet ekipleri, iş makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurmak isteyen protestoculara biber gazıyla müdahale etti. İş makineleri yıkımı başlatırken, çevik kuvvet ekipleri ve protestocular arasında sık sık çatışmalar yaşandı. Yıkım devam ettiği sırada parka gelen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder polis barikatını aştı ve iş makinesinin önüne geçti. Önder, “Nefes alacağımız yer bile kalmayacak. Bu yıkım hukuksuzdur, kanunsuzdur. İş makineleri çekilene kadar buradan gitmeyeceğim” diye konuşarak polis barikatının da kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine iş makineleri geri çekilirken, çevik kuvvet de barikatı kaldırdı. Bu sırada parka gelen CHP’li Gülseren Onanç da Önder’e destek verdi.
Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Sırrı Süreyya Önder, yıkımın iptal edilmesi için her türlü mücadeleyi vereceğini belirterek şunları söyledi:

‘Ben her gün burudayım’
“Bu yıkım durdurulana kadar parkta eylemimizi sürdüreceğiz. Burayı bir piknik alanına çevireceğiz. Bu neoliberal sistemin dini, kitabı, Allah’ı para. Bu talana, bezginliğe, hoyratlığa dur dememiz lazım. Özel şirketin personeline zabıta yeleği giydiriyorlar ve o özel şirket çalışanları bize saldırıyor. Sökülen ağaçların yerine fidan dikeceğiz. Ben her gün burada olacağım ve o kepçe nerede olursa ben de orada durarak nöbet tutacağım. Buradan tüm milletvekillerine ve özellikle milliyetçilere sesleniyorum. Toprağına böyle sahip çıkacaksın.”

‘İmar planına aykırı yıkım’
Gezi Parkı’na gelerek eylemcilere katılan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı da parkın yayalaştırma projesine dahil olmadığını savunarak, “İmar planına ve yol projesine aykırı bir yıkım gerçekleş-tiriliyor” diye konuştu.