Gündem Gluten nedir? Glutenin zararları nelerdir?

Gluten nedir? Glutenin zararları nelerdir?

12.04.2018 - 09:03 | Son Güncellenme:

Gluten nedir? 2000’li yıllarla birlikte hayatımızın yoğun temposunda ayaküstü yenilen yemekler, paketlenmiş gıdalar giderek artış göstermeye başladı. Giderek daha az besin daha çok teknoloji kullanılarak üretilen gıdalar ortaya çıktı. Bu durumun en büyük ve en korkutucu sonuçlarından biri de genetiği değiştirilmiş ürünler oldu. Peki, Gluten hangi besinlerde karşımıza çıkıyor.

Gluten nedir Glutenin zararları nelerdir

Bu GDO’lu ürünler genelllikle mısır ve pirinç olarak bilinse de, buğday da listenin baş sıralarında yer alıyor. İşte gluten burada karşımıza çıkıyor. Buğdayın biyolojik yapısındaki bu küçük değişim bizim hayatımızda çok büyük değişimlere yol açıyor. İşte onlardan bazıları…

Yeni düşmanımızı daha yakından tanıyalım

Haberin Devamı

Buğday, içerisinde otuzdan fazla protein bulunduran çok sağlıklı bir besin maddesidir. Gluten ise onun içinde bulunan bu otuz proteinden sadece bir tanesi. Aslında doğal bir protein olmasına rağmen genetik yapısındaki bu değişimler onu insan vücudunda zor sindirilen bir madde haline getirdi. Sindirilmesi zorlaşınca insan vücudu gitgide bu duruma tepki göstermeye başladı ve böylece son zamanların popüler hastalığı olan Gluten intoleransı ortaya çıktı.

Bu belirtiler sizde de varsa, ihmal etmeyin

Sindirim sisteminde bozukluğa yol açan bu madde, beraberinde mide ağrısı, sık yaşanan mide krampları, bulantı gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Şiddetli karın ağrılarına da sebep olan bu hastalığın diğer bir belirtisi ise kronik yorgunluk. Uzun süre devam eden halsizlik ve yorgunluk hali, depresyonun belirtileri ile çok büyük bir benzerlik gösteriyor. Birçok hasta bilinçsiz bir şekilde depresyonda olduğunu düşünüp antidepresan kullanımına yelteniyor. Böylelikle gluten insan sağlığını her geçen gün tehlikeye atıyor.

Haberin Devamı

Uzak durmamız gerekenler

İşin bir olumsuz yanı daha var. Gluten denilen bu genetiği değiştirilmiş protein maddesi tükettiğimiz birçok besinin içerisinde yer alıyor. Makarna, ekmek, bulgur, poğaça, açma gibi hamur işi ve unlu mamüller; salata sosları, soya sosları gibi yemeğe lezzet katıcı alternatif ürünler; birçok paketlenmiş tatlı, büsküvi ve kurabiye; hazır çorbalar ve un ile kızartılmış her şey...

Umutsuzluğa kapılmamak için

Birçok besin bu kadar sağlıksız yapı ile donatılmışken, hâlâ yiyebileceğimiz sağlıklı yiyecekler ve alternatif çözümler mevcut. Glutensiz beslenmenin göz bebeği ise Hindistan cevizi. Hindistan cevizi yağı, unu, meyvesi her şeyiyle bir sağlık ve vitamin deposu. Bu yeni beslenme tarzının bir diğer özelliği ise tabağımızı olabildiğince yeşillikle doldurmak ve sebze ağırlıklı beslenmek. Organik olduğu sürece tavuk, yumurta gibi protein içeren besinler tüketilerek vitamin dengesini korumak da ayrıca önemli.