Gündem Göbeklitepe'de hırsızlık şoku

Göbeklitepe'de hırsızlık şoku

28.09.2010 - 15:03 | Son Güncellenme:

Yeni bulunan heykel çalındı, ziyaretçi girişi yasaklandı

Göbeklitepede hırsızlık şoku

ŞANLIURFA'da bulunan Neolotik Dönem'e ait 11 bin 500 yıllık geçmişe sahip, dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe’de, yeni bulunan bir heykel kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalındı. Herkesi şoke eden olayın ardından Göbeklitepe’ye ziyaretçi girişi yasaklanırken, güvenlik güçleri hırsız ya da hırsızların yakalanması için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Hz. Adem ile Hz. Havva'nın yaşadığı yer olarak da gündeme gelen Göbeklitepe’de, 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında kazılara başlanmıştı. Şanlıurfa’ya 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe’de, üzerinde hayvan ve insan figürlerinin bulunduğu ‘T’ biçimli 49 dikili taşın yanı sıra, çapları 15 metreye varan daire ve dikdörtgen biçimli tapınak kalıntıları bulunmuştu.

9 BİN YILLIK HEYKEL

Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin de ziyaret ettiği Göbeklitepe’de, bu sezon sürdürülen kazılar sırasında geçen salı günü bir heykel bulundu. 40 santim boyunda Neolotik Dönem'e ait olduğu tahmin edilen taştan yapılmış insan başı üzerinde ayaklı hayvan figürlü heykel, kazı ekibini çok heyecanlandırdı. Bu heykel de daha önce bulunanlar gibi çıkarıldığı yerde tutuldu. Bir açık hava müzesini andıran bölgede görevli kazı ekibi yeni heykel bulmanın sevincini yaşarken, iddiaya göre pazar günü kazı için bölgeye giden ekipte yer alan arkeolog Gülsüm Yaprak, heykelin yerinde olmadığını fark edince durumu telefonla jandarmaya bildirdi.

Haberin Devamı

ZİYARETÇİ YASAĞI BAŞLADI

İhbarın ardından Göbeklitepe’ye gelen ve kazı alanında jandarmalar tarafından inceleme başlatıldı. İhbarı yapan arkeolog Yaprak, kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt’in yanı sıra ekipte yer alan kişilerin tamamının ile kazı alanda görev yapan ve çevrede arazisi bulunan köylülerin de ifadesine başvuruldu. Hırsızlık olayının ardından güvenlik gerekçesiyle Göbeklitepe’ye ziyaretçi girişi de durduruldu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt konuyla ilgili açıklama yapmazken, ziyaretçi girişinin yasaklandığı Göbeklitepe’de yaşanan hırsızlık olayıyla ilgili soruşturma sürdürülüyor.