Gündem Göçmenler için ‘ırkçı’ öneri

Göçmenler için ‘ırkçı’ öneri

29.06.2010 - 00:17 | Son Güncellenme:

Almanya’da iktidardaki Hıristiyan Demokrat Partisi’nin (CDU) Berlin eyalet teşkilatı sözcülerinden Peter Trapp, ülkeye göçmenlik başvurusunda bulunanların zekâ testine tabi tutulmasını istedi. İktidar partisinden gelen bu öneriye tepkiler gecikmedi

Göçmenler için ‘ırkçı’ öneri

Almanya’da iktidardaki Hristiyan Demokrat Partisinin (CDU) Berlin eyalet teşkilatı sözcülerinden Peter Trapp, ülkeye göçmenlik başvurusunda bulunanların bundan böyle zekâ testine tabi tutulmalarının gereklilik haline geldiğini belirtti. Trapp, Bild gazetesine verdiği demeçte “Göçmen adaylarının uygunluğunu belirlemek için mesleki yetkinlik kriterlerinin ötesinde, zeka testleri de uygulanmalı” dedi.
CDU’nun kardeş partisi pozisyonundaki Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Avrupa bürosu yetkililerinden Markus Ferber de Kanada örneğini ileri sürerek “Kanada, göçmen çocuklarının Kanadalı çocuklara kıyasla daha yüksek bir zekâ seviyesinde olmasını şart koşuyor” dedi.

CDU sözcüsü: Ayrımcılık
Alman hükümeti de, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Berlin eyalet teşkilatı içişleri politikaları sözcüsü Peter Trapp’ın, göçmenlerin zekâ testine tabi tutulması önerisini “saçma” olduğu gerekçesiyle eleştirdi.
Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Christoph Steegmans da, dün Berlin’de yaptığı açıklamada, bu önerinin önyargıları körüklediğini belirterek, “Bu öneri mantıklı değil. Göçmenlerin hepsinin aptal olduğunu varsaymak, tümüyle ayrımcılıktır” diye konuştu.

‘Berlin’in böyle bir talebi yok’
CDU Berlin Eyalet Meclisi Üyesi ve CDU Yönetim Kurulu Üyesi Emine Demirbüken-Wegner de, Trapp’ın bu şekilde bir açıklamayı neden yaptığını bilmediğini, CDU Berlin eyalet teşkilatının böyle bir talebi olmadığını belirtti.
Emine Demirbüken-Wegner, Berlin eyalet teşkilatı olarak göçmenlerin sorunlarına cevap bulmak için bir Uyum Tasarısı hazırladıklarını hatırlattı.

SPD de karşı çıktı
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit da, “Göçmenlere zekâ testi yapılması önerisi insanları aşağılıyor” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, CDU’nun göç konusunda hiçbir şey anlamadığının bu öneride açık bir şekilde görüldüğünü ifade etti ve “Toplumumuzdaki insanların değerini, şüpheli zekâ testleri ile ölçmek isteyen anlayış, ayrımcı ve aşağılayıcıdır” şeklinde görüş belirtti.
Söz konusu önerinin Almanya’daki bazı politikacıların düşüncelerine ışık tuttuğunu ve bu düşüncelerin dünyaya açık ve hoşgörülü bir Almanya imajının zıttı olduğunu ifade eden Wowereit, SPD’nin böyle önerilere karşı çıktığını, Almanya’nın gelecekte de başarılı olabilmesi için göçe ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Mutlu: Tehlikeli sinyaller
İktidar partisinden gelen bu öneriye tepkiler gecikmedi. Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu, bahsi geçen zekâ testinin öncelikle milletvekillerine yapılması gerektiğini belirtti ve talebin ırkçı bir nitelik taşıdığını söyledi.
Göçmenlere zekâ testi yapılması talebinin ırkçı bir yaklaşım olduğunu belirten Mutlu, “Almanya Merkez Bankası’nın bir yönetim kurulu üyesi (Thilo Sarrazin) Türklere, Araplara ve Afrikalılara ’aptal’ diyor. Şimdi de bir CDU’lu zekâ testi talep ediyor. Bunlar tehlike veren sinyaller. Bunlar ciddiye alınmalıdır” görüşünü ifade etti.