Gündem Gorbaçov’dan Putin’e Rusya’nın Sırları

Gorbaçov’dan Putin’e Rusya’nın Sırları

25.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesinin uzun yıllar Rusya temsilciliğini yapan Cenk Başlamış 21 yıl boyunca yaşadığı Rusya’yı, ‘Gorbaçov’dan Putin’e Rusya’nın Sırları’ isimli kitabında anlatıyor.

Gorbaçov’dan Putin’e Rusya’nın Sırları

Henüz üniversitede üçüncü sınıf öğrencisiyken, 1989 yılında Mehmet Ali Birand’ın teklifiyle Rusya’ya muhabirlik yapmak üzere giden Başlamış, 2010 yılına dek orada yaşadı. Muhabirlik yaptığı süre boyunca ülkenin karış karış her noktasına gitti ve Rus toplumunun her kesiminden insanla tanıştı. Bu izlenimlerini aktarıldığı kitap tam da Rusya ile Türkiye’nin arasındaki siyasi gerilimin tavan yaptığı bir dönemde çıktı. Başlamış, ‘Rusya’nın Sırları’ hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Gorbaçov’dan Putin’e Rusya’nın Sırları

Kitabınızın ilk sayfalarında emekli büyükelçi Halil Akıncı, kitabı ‘Rusyayı ve Rusları tanıma rehberi’ olarak tanımlıyor. Kitap bu misyonla mı yazıldı?

Orada yaşarken ne Ruslar’ın Türkiye’yi ve Türkleri ne de Türkler’in Ruslar’ı ve Rusya’yı tanıdığını gördüm. Diğer taraftan da çok yakın ilişkileri vardı iki toplumun da. Karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları için bu kitap yazıldı, diyebiliriz.

Kitabı Rusya ve Türkiye’nin arasındaki krizin çıktığı dönemde özellikle mi yayımladınız?

Aslında bir buçuk yıl öncesinde hazırlanmıştı kitap, ama bu uçak olayı kitabın yayın sürecini hızlandırdı. Uçak olayı ve birtakım gelişmelerle ilgili eklemeler yapıldı kitaba. Bu kitap kesinlikle Türk - Rus ilişkileri üzerine bir kitap değil. Bu kitap Ruslarla ve Rusya ile ilgili. Sadece güncel olması için son gelişmeler eklendi. Siyasi analizler filan yok kitapta, gündelik hayat üzerinden orayı anlatmaya çalıştım. 60 kısa izlenim ve farklı alanlardan konular seçtim.

Haberin Devamı

Son dönem yaşanan kriz sonrası ilişkiler düzelir mi?

İki ülke arasındaki ilişkiler için 25 yıl boyunca önemli adımlar atıldı ve iki ülkenin de insanalrı birbirine sempati besliyordu. Bir sürü Rus için Türkiye demek, tatil demekti. Yaşanan kriz, bütün bunları alt üst etti. Eski seviyesine getirmek için yıllarca uğraşmak gerekecek. Yarın Putin ile Erdoğan el sıkışsa bile halklar düzeyinde el sıkışmak uzun sürecektir.

Kindar mıdır Ruslar?

Kindarlık meselesi değil. Uçak düştükten sonra Rusya’da bir medya bombardımanı başladı, Türkiye’nin aleyhine. Putin “Türkler bizi sırtımızdan vurdu,” dedi. ‘Düşman Türkiye’ algısını her gün topluma zikrederseniz bundan kolay kolay kurtulamaz insanlar.