Gündem Grev yapan mahkûmlar cezaevinde sorun yaşıyor

Grev yapan mahkûmlar cezaevinde sorun yaşıyor

15.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cezaevleri İzleme Koordinasyonu’nun hazırladığı raporda açlık grevine giren mahkûmların yaşadığı sorunlar gözler önüne serildi

Grev yapan mahkûmlar cezaevinde sorun yaşıyor

Türkiye genelinde cezaevlerinde Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması, anadilde eğitim ve savunma talepleriyle başlatılan açlık grevinde bugün 65. güne girildi. Türk Tabipleri Birliği’nin de yer aldığı Cezaevleri İzleme Koordinasyonu’nun hazırladığı raporda, durumu ağırlaşan mahkumların sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Raporda, Edirne F Tipi Cezaevi’nde sağlık kontrollerinin infaz koruma memurları tarafından yapıldığı ve bu kontrollerin doktor tarafından yapılmış gibi evrak düzenlendiği iddia edildi. Haftalık telefon konuşmalarında açlık grevinden bahsedildiğinde görüşmelerin sonlandırıldığı belirtildi. Bazı cezaevlerinde mahkumların yaşadığı sorunlar şöyle:

Kandıra 1 No’lu F Tipi
- Cevdet Halim: İdrara çıktığında büyük acılar çektiği için sıvı tüketemiyor. 11 kilo verdi. Dışkıda kan, diş etlerinde iltihaplanma var.
- Hakan Yalçınkaya: İşlerini tek başına yapamıyor, belde ve karında şiddetli ağrı, kulakta çınlama, deride gerilme, ayak kaslarında kasılma var.

Kandıra 2 No’lu F Tipi
- Muhammed Mahmo: Arkadaşlarından burunda ve dışkıda kanama olduğu, 11 kilo verdiği ve 10 gündür meyve suyu içmediği öğrenildi.
- Suphi Yalçınkaya: Tek başına su tüketemiyor, meyve suyuna karıştırıp içiyor. Yutma sorunu var. 16 kilo verdi. Işığa karşı aşırı duyarlılık var. Ağzında kanamaya sebep yaralar ve kabarcıklar var.
- Abdullah Rüzgar: 15 gündür Benexol kullanmıyor. 10 kilo vermiş. Ses ışık duyarlılığı aşırı, mide bulantısı, sancı, eklem ağrıları, yürüme zorluğu var.

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi
- Mazlum Dikmen: Elde ve ayakta uyuşma, denge sorunu var. 20 günden sonra vitamin verilmiş. İaşe verilmediği gibi kantinden de bir şey alamıyorlar. Doktorların kötü davrandığı iddiası var.
- Ayetullah Baykurtaran: Gece nefes almakta sıkıntı yaşıyor, arada ağızdan kan geliyor. Bilinci gidip geliyor. Çökmüş bir hali var.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi
- Cesim Yıldırım: Hafif nefes darlığı var. Yüzü soluk ve çökük. Dilde kuruma ve pas tadı var. Kalp kapakçığında sorun var, henüz tedavisi yapılmamış. Sıvı aldığında böbreklerde yanma oluşuyor.
Anlık unutkanlık var. Limon ve su haftalık veriliyor. B1 talep edilmesine rağmen verilmiyor.

Haberin Devamı

Diyarbakır ve Hakkâri karıştı
Diyarbakır’da açlık grevlerine destek vermek amacıyla başlatılan ışık söndürme eylemi, izinsiz gösteriye dönüştü. Polis, slogan atan gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Ofis Semti’nde ara sokaklara kaçan göstericiler, topladıkları çöpleri ateşe verdi. Bağlar ilçesinin Koşuyolu Semti’nde ise toplanan ve ateş yakarak slogan atan grubu, polis zırhlı araç kullanarak dağıttı. Hakkâri’de de bazı gruplar olaylar çıkardı.

Zana da başladı
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Meclis’teki makam odasında açlık gevine başladığını duyurdu. Zana, açlık grevine bazı cezaevlerinde 64 gündür süren eyleme destek vermek amacıyla başladığını söyledi. Makam odasındaki açlık grevinin ne kadar süreceği ise bilinmiyor. Zana, geçen hafta Diyarbakır’daki mahkûmları ziyaret ederek “Hükümeti konuyla ilgili somut adım atmaya” çağırmıştı. Zana açlık grevindeki mahkzmlarla ilgili bilgi verirken de “Hepsini çok zayıflamış gördüm. Manevi olarak benim üzerimde çok ağır bir duygusal etki bıraktı” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Doktorlara seminer
Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Cengiz Günay, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktorlara Malta Bildirgesi kapsamında açlık grevindekilere müdahale eğitimi verildiğini belirterek, “Dahiliye servisi 3 gün önce boşaltılmıştı. Dün de Eğitim ve Araştırma’daki doktorlara Malta Bildirgesi kapsamında açlık grevi ile ilgili tıbbi etik ve yaklaşım hakkında başhekimlik tarafından seminer düzenlenmiş. ‘Sorun çözülürse mahkumların tedavisi için ne yapılmalı’ diye başhekimlikle görüşmüştük. Yoğun bakımda da acil durum için birkaç yatak boş tutuluyor” dedi.

30 öğrenciye tutuklama kararı
Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla yürüyüş yapmak isteyince polisin müdahalesiyle gözaltına alınan ve nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılan 91 öğrenciden 30’u hakkında üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuklama kararı çıktı. Kararın ardından polis, 10’un üzerinde öğrenciyi tekrar gözaltına aldı. Yakalanan öğrenciler Denizli D Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Polis, hakkında tutuklama kararı çıkan diğer öğrencileri arıyor.

Haberin Devamı

‘Üniversitelerde kaos’ talimatı
Terör örgütü PKK’nın, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkati çekmek amacıyla üniversitelerde kaos ve çatışma ortamı yaratmaya çalıştığı belirlendi. İstihbarat birimleri, örgüt yönetiminden gençlik yapılanması Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi’ne “Açlık grevlerine sessiz kalmayın” talimatı verildiğini tespit etti.