Gündem Güneş tutulması ne zaman olacak? Parçalı Güneş Tutulması 2018

Güneş tutulması ne zaman olacak? Parçalı Güneş Tutulması 2018

12.07.2018 - 10:18 | Son Güncellenme:

Güneş Tutulması; Ay’ın, Yer ile Güneş arasına girmesi, Güneş tekerini örtmesi dolayısıyla Güneş’in yeryüzünden bir süre kararmış görünmesi olayı olarak adlandırılıyor. Güneş tutulması dünyanın çeşitli yerlerinden net bir şekilde görülebileceği gibi bazı bölgelerden kısmi olarak izlenebilecek. Peki Güneş tutulması hangi tarihte gerçekleştirilecek.

Güneş tutulması ne zaman olacak Parçalı Güneş Tutulması 2018

Güneş tutulması ilginç doğa olayları arasında yer alıyor. Güneş tutulmasının kendi içerisinde bölümleri bulunuyor. Güneş tutulması Parçalı güneş tutulması, Tam güneş tutulması, Halkalı güneş tutulması ve Hibrit güneş tutulması olarak dört şekilde gerçekleşiyor. 2018 yılı içerisinde ikinci kez gerçekleşecek olan Güneş tutulması için vatandaşlar tutulmanın hangi ülkelerden görünebileceğini merak ediyor. Peki 2018 güneş tutulması ne zaman gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, Ay’ın yeni ay evresindeyken Güneş ile Dünya arasına girmesiyle bazı özel durumların oluşması sonucunda gerçekleşir. Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, halkalı ya da parçalı Güneş tutulması meydana gelir. Fakat her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmesi söz konusu değildir.

Güneş tutulmasının gerçekleşebilmesi için dünyanın çevresinde dönen ay ile dünyanın etrafında döndüğü Güneş’in aynı yörünge üzerinde bulunması gerekiyor. Bu yönden bakıldığında Ay ile Dünya’nın yörünge düzlemi çakışık olsaydı, Ay Dünya’nın etrafında yılda 12 kere döndüğünde aynı şekilde 12 kere de Güneş tutulması gözlenebilirdi. Fakat Ay ile Dünya’nın yörüngelerinin arasında 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı farkından dolayı her dönüşte Dünya, Ay ve Güneş dik bir doğrultuda bulunmadığından her dönüşte Güneş tutulması gerçekleşmez.

Haberin Devamı

2018 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

2018 yılında ilk Güneş tutulması, 15 Şubat 2018 tarihinde parçalı bir şekilde gerçekleşti. Astronomiyle ilgilenenlerin beklediği ikinci Güneş tutulması ise 13 Temmuz 2018 tarihinde yine parçalı şeklinde oluşacak ancak bu iki Güneş tutulması (sırasıyla) Kuzey Amerika ve Güney Avustralya'dan görüntülenebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Ay, yeni ay evresindeyken Dünya ve Güneş ile dik olarak aynı yörüngede çakıştığında Güneş tutulması meydana gelir. Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girdiği esnada Güneş örtülür ve Ay’ın gölgesi yeryüzüne dik bir şekilde düşer.

Bu da Dünya’da belli bölgelerde görülebilir. Senede iki kere Ay, Dünya ve Güneş’in konumu tutulmanın gerçekleşebileceği konuma denk gelir. Güneş tutulması en fazla 4 dakika gerçekleşebilir. Güneş tutulması, tam güneş tutulması, halkalı Güneş tutulması ve parçalı Güneş tutulması olarak üçe ayrılır.