Gündem Hacettepeli doktor Ağrı’nın göz bebeği

Hacettepeli doktor Ağrı’nın göz bebeği

28.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ağrı’ya atanan ilk çocuk kardiyoloji doktoru olan Mehmet Gümüştaş yürütücüsü olduğu ve birincilik ödülü aldığı ‘Minik Kalpler Projesi’yle on binlerce çocuğa ulaşmayı hedefliyor...

Hacettepeli doktor Ağrı’nın göz bebeği

Cumhuriyet tarihinde Ağrı’ya atanan ilk çocuk kardiyoloji doktoru olan Mehmet Gümüştaş, bir yılda binlerce çocuğa ulaştı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra uzmanlığını Hacettepe Tıp Fakültesi’nden çocuk kardiyoloji bölümünden alan Dr. Gümüştaş, ikinci görev yeri olarak Ağrı Devlet Hastanesi’ne atandı. Hastaneye geldiğinde uzmanlık alanıyla ilgili hiçbir donanımın olmadığını gören Dr. Gümüştaş hemen kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Kendisini koşulları düzeltmek için Doğu Anadolu’daki herhangi bir doktordan biri olarak nitelendirse de onu meslektaşlarından farklı kılan ise alanında Ağrı’da tek olması. Sadece Ağrı halkını değil çevre illerdekileri de muayene eden Dr. Gümüştaş, “Kısa sürede, Ağrı ve ilçeleri, Iğdır, Muş Malazgirt ilçesi, Van Erciş ilçesi, Bitlis Adilcevaz ilçesinden düzenli hasta takip eder hale geldik. Çetin şartlara karşın bir yılı aşkın sürede, 10 bin çocuk Ağrı’da ilk kez kurduğumuz bu ünitemizde tetkik ve tedavi edildi. Hastalıklarından habersiz, sağlıklı sayılan çocuklara ulaşmaya hedefledik, erken tanı ile tedavi şansını arttırmak, daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak tek gayemiz” diye konuştu. Dr. Gümüştaş, tasarladığı ve yürütücüsü olduğu Ağrı Devlet Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağrı Belediyesi’nin paydaş olduğu “Minik Kalpler Projesi”yle Ağrı’da bulunan tüm özel ve devlet okullarında çocuklara genel sağlık ve EKG taraması yapmayı hedeflediklerini anlattı.

Haberin Devamı

Hacettepeli doktor Ağrı’nın göz bebeği

'İSTANBUL HASTANESİ GİBİ'

Bu proje ile daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak istediklerini söyleyen Gümüştaş, iyileşen bir çocuğun yüzündeki tarifsiz gülümsemenin her şeye bedel olduğunu ifade etti. Kalp taraması esnasında çocuklarda başka sağlık sorunlarının da tespit edildiğini, bu çocukların gerekli tedavileri almaları için çaba gösterildiği söyleyen Dr. Gümüştaş, şöyle dedi:

“Çocuklara imkanlar boyutunda bir İstanbul hastanesi gibi prestijli hizmet vermeye çalışıyoruz. Minik Kalpler Projesi, bilimsel bir proje. ABD ve Japonya gibi ülkelerde de benzerleri uygulanıyor. 10 ila 20 bin arasında çocuğu taramadan geçireceğiz. Bu projemizin bilimsel bir anlamı var. İğne ile kuyu kazmıyoruz. Ölümün her türlüsü çok zordur. Ama çocuk sağlıyken, aklında ölüm yokken aile çocuğuyla ilgili böyle bir cümleyi bile kurmamışken çocuğunu kaybetmesi ve bunun yarattığı travma çok ağır. Gönül ister ki tüm çocuklarımıza tahliller yapalım. Biz imkanlarımız yettiğince çocuklarımızı muayene etmeye çalışıyoruz. EKG’nin uzman tarafından yapılmasını sağlıyoruz. Madem yolumuz kesişti onlara her anlamda dokunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

AMAÇ ERKEN TEŞHİS

Projenin genel bir sağlık değerlendirme projesi olduğunu vurgulayan Dr. Gümüştaş gelecekle ilgili olarak şunları söyledi: “İlk etapta, 11 bin ilköğretim öğrencisinin ücretsiz olarak Ağrı Devlet Hastanesi’nde değerlendirilmesi planlanmakta. Çocukların nabız, kan basıncı, satürasyon ölçümleri, göz ve kulak-burun-boğaz tarama testleri ve EKG taramaları yapılacak. Çocukların her türlü tetkikini gerçekleştireceğiz. Çalışma esnasında yapılan ek tarama testleriyle çocuklarda olası bazı hastalıkların erken dönemde belirlenmesi ve tedavi başarısının artırılması en öncelikli hedefimiz.”

ÖDÜLLÜ PROJE

Uzm. Dr. Mehmet Gümüştaş’ın yürüttüğü “Minik Kalpler Projesi” Türkiye Sağlık Ödülleri’nde yarıştığı Yılın Yenilikçi Uygulaması kategorisinde birincilik alarak Ağrı Devlet Hastanesi’ni temsil etti.