Gündem Halk desteği yüzde 35’lere düşen ‘çözüm’e dönüş yok

Halk desteği yüzde 35’lere düşen ‘çözüm’e dönüş yok

12.07.2016 - 09:07 | Son Güncellenme:

Kentlerden kırsala kayan terörle mücadele operasyonlarının aralıksız olarak sürdürülerek ‘sonuna kadar gidilmesi’ planlanıyor

Halk desteği yüzde 35’lere düşen ‘çözüm’e dönüş yok

İstanbul Atatürk Havalimanı’na yönelik, 45 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından güvenlik paradigması yeniden oluşturuluyor. Bu tür terör saldırılarıyla akla gelen geçici önlemler yerine; önleyici, kalıcı ve sonuç alıcı bir anlayışla tedbirler birer birer hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

Havaalanlarına ve insan yoğunluğunun bulunduğu terminallere yönelik önlemler kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan risk analiz grubu ilk raporunu hazırladı. Başta turizme etkisi olmak üzere ülkenin dışarıdaki algısını değiştirmeye yönelik bu terör eylemlerine karşı çok boyutlu ve çok kapsamlı bazı adımlar atılacak.

ULUSLARARASI FİRMALAR

Mevcut havaalanlarında alınan önlemler dışında, İstanbul’da inşası süren 3. havalimanının güvenliği için uluslararası güvenlik firmaları ile çalışılıyor. Bir İngiliz şirketinden danışmanlık desteği alınıyor. Terminalin içindeki üst seviyedeki önlemlerle birlikte havalimanının girişinden hatta bağlantı yollarından başlayacak önlemler diğer havaalanlarında da hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

İSTİHBARAT VE VERİ PAYLAŞIMI

Terörle mücadelede önleyici tedbirler kapsamında geçmişte denenen ve başarılı sonuçlar veren ‘terörle mücadele koordinatörlüğü’ gibi bir yapılanma üzerinde çalışma yürütülüyor. Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, ABD ile daha fazla işbirliği, terör örgütü hücreleri ve riskli isimler, yolcular üzerinde daha fazla veri transferi sağlayacak bir istihbarat paylaşım mekanizması üzerinde çalışılıyor.

HALK DESTEĞİ DÜŞTÜ

Yapılan saha araştırmalarına göre terör örgütü PKK’nın yol açtığı meskûn mahal çatışmaları, sivilleri hedef alan bombalı eylemler, çözüm sürecine olan halk desteğini azalttı. Bölge halkının yüzde 65-70’i siyasi çözümü desteklediğini belirtirken, Türkiye genelinde ise siyasi çözüme destek ve inanç yüzde 30-35’e kadar düşmüş durumda. Her alanda terörle mücadele operasyonlarının aralıksız olarak devam edeceğinden kuşku yok...