Gündem Hamileliğin 37. haftasında anne ve çocukta ne gibi değişimler yaşanıyor ?

Hamileliğin 37. haftasında anne ve çocukta ne gibi değişimler yaşanıyor ?

02.05.2018 - 17:10 | Son Güncellenme:

Gebelikte 37. Hafta kritik bir eşiktir. Bu haftadan itibaren yapılan doğumlar normal doğum sayılmaktadır. Normal doğan bebekler, 37. Ve 41. Haftalar arasında herhangi bir gün dünyaya gelmektedir. Peki, 37. Haftada anneleri ve baba adaylarını neler bekliyor?

Hamileliğin 37. haftasında anne ve çocukta ne gibi değişimler yaşanıyor

37. haftada bebeğin boyu ve gelişimi

Haberin Devamı

37. haftada bebek, artık doğuma hazır hale gelmiştir denebilir. 37. haftadaki bir bebeğin boyu ortalama 48 santimetredir. Ayrıca bebeğin saçları da uzayarak 3 santimetreye yaklaşmıştır. Bebeğin kilosu ortalama 3 kilo olmakla beraber yeni doğan bebeklerin kilosu genellikle 2.5 kg – 3.5 kg arasındadır.

37. haftada anne karnındaki bebek, amniyotik sıvıyı ciğerlerine çekip bırakmaktadır. İlk nefese hazır olmak için bunu her bebek yapmaktadır. Aynı zamanda parmağını emerek süt emzirmeye de hazırlanır. 37. Haftada bebeğin yeri eskiye oranla daha dar olduğu için hareketi daha kısıtlı ancak yine de sağa sola dönmeyi ihmal etmiyor.

Hamileliğin 37. Haftasında anne adayının durumu

37. haftada en sık karşılaşılan durum vajinal akıntılardır. Akıntılarda artışın yanı sıra sancılar da artmaktadır. Akıntıdaki kan noktaları, doğumun yaklaştığının habercisidir. Doktor gözetiminde ise endişe edilecek bir durum yoktur. Ancak kan oranı anormal ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çoğu anne adayı 37. hafta itibariyle garip ve derin rüyalar görmektedir. Bunun sebebinin yaklaşan doğumun endişesi olduğu düşünülmektedir. Anne gebeliğin her döneminde olduğu gibi 37. Haftada da stresten uzak durmaya çalışmalı ve rahatlamalı.

Haberin Devamı

37. haftada doktor kontrolü

Eğer gebelik süreci bir doktor tarafından takip ediliyorsa, doktor 37. haftada pelvik muayene yapabilir. Bu muayene ile gebeliğin gidişatı doktor tarafından değerlendirilmiş olur. Doktorlar bu muayeneyi rahim ağzına bakarak yapmaktadır. Rahim ağzının yumuşaklığı ve incelme miktarı değerlendirilir. Doğum sürecinde rahim ağzı, normalden daha yumuşak ve ince olmaktadır. Bu muayene sırasında bebeğin başının, kalçalarının önce gelip gelmediğine de bakılır. Pelvik kemiğin şekli de değerlendirilir.

Doğum öncesi sık görülen bazı belirtiler

Doğumun kesin günü ve saati bilinemez. Ancak belirtiler takip edilerek çıkarım yapmak mümkün olabilmektedir. İşte doğumun sinyallerini veren birkaç belirti:

  • Bebeğin alçalması: Doğuma az bir süre kala bebek rahmin alt kısmına doğru iner. Bunun sonucu olarak anne adayı rahim yolunda ağrı, sancı baskı hisseder.
  • Sancıların artması: Sancılar gebeliğin ortasından itibaren artmaktadır. Gebeliğin son günlerinde ise anne adayı daha şiddetli sancı çekebilir. Son günlerdeki sancılar, adet dönemi sancılarına benzeyebilmektedir.
  • Mukus tıkacının gelmesi: Bu durum halk arasında “nişan gelmesi” olarak tabir edilir. Mukus tıkacı, rahmin ağzını tıkayan ve bebeğin rahim içerisinde kalmasını sağlayan yapıdır. Genellikle vajinal akıntı yoluyla düşmektedir.
  • Suyun gelmesi: Doğuma çok az kaldığını işaretçisidir. Anne adayı, su geldikten sonra şiddetli şekilde sancı çeker.