Gündem Hamileliğin 39. haftasında anneyi neler beklenmektedir?

Hamileliğin 39. haftasında anneyi neler beklenmektedir?

24.04.2018 - 10:13 | Son Güncellenme:

Doğum anına artık sadece 1 hafta kaldı. 39. haftada annenin o kadar çok şişmiştir ki az bir süre dahi ayakta kalsa bel ve bacak ağrıları oluşabilir. Bununla beraber annede kasılmalar olabilir ya da sancılar gelip gidebilir. Anne, bunları dikkatli takip etmelidir. Annenin akıntıları gelebilir bu durum annenin suyunun geldiği anlamına gelebilir.

Hamileliğin 39. haftasında anneyi neler beklenmektedir

39. haftada fetus

Hamileliğin 39. haftasında fetus büyük boy bir karpuz kadar büyümüştür ve artık doğum ağırlığına yakın bir kiloya sahiptir. Rahmin içi ona dar gelmeye başlamış olabilir. Bu son haftalarda artık akciğerlerinin gelişimi de sona yaklaşmıştır. Akciğerlerinin şişip inmesini sağlayacak olan sıvının üretimi artmıştır. Fetus dış dünyaya hazır hale gelmiştir. Herhangi bir anormallik saptanmamışa organları yerlerinde ve organların çalışmaları da gayet hızlanmıştır. Ağırlık olarak bakıldığında plasentası yani bebeğin eşi bile 500 grama yaklaşmış olabilir. Beyin gelişiminde artık rahim içindeki son rütuşlar atılmak üzeredir. Miyelinlenme dediğimiz, sinirlerin ve beynin sinyalleri hızlı ve anlamlı göndermesini sağlayan aşama gerçekleşmeye başlamıştır.

39. haftada anne

Gebeliğin 39. haftasında anne artık doğuma hazırlanmalıdır. Bu haftada anne doktoruyla birlikte normal veya sezaryen doğum arasında bir tercih eder. Tıp literatürleri normal yollardan doğumun hem anne hem bebek sağlığı açısından daha verimli olduğunu, fizyolojik olanın bu olduğunu savunur. Anormal bir durum gelişmedikçe sezaryen doğum tercih edilmemelidir. Bu karar doktorun öneri ve yol göstermeleriyle verilmelidir. Annede görülebilecek bazı durumları özetlersek gelip geçici kasılmalar, uyku problemleri, anksiyete, artan vajinal akıntı, kaşıntılı göbek, ayak ve ayak bileği şişmeleri gibi semptomlar sayılabilir.

Kasılmalar

Artık bu kasılmalar sıklaşacaktır. Ancak anne tetikte olmalıdır. Bu kasılmaları sürekli hale geldiyse yahut giderek artıyorsa, kasıklarına kadar vururuyorsa ve anne kendi pozisyonunu değiştirdiğinde kasılmanın şiddetinde hiçbir değişiklik yok ise doğum kasılmaları olabilir.

Uyku problemleri

Artan endişe, doğumun yaklaşmış olmasının stresi, bebeğin verdiği ağrı ve acılar, sancılar için sabır. Son birkaç hafta belki de günler kaldı.

Artan vajinal akıntı

Bu haftadan itibaren artık koyu kıvamlı, yapışkan akıntılar gelebilir. Bunlar gayet normaldir. Annenin doğum yollarının doğum eylemine hazırlığının işaretidir. Bu anneye de cesaret vermelidir çünkü unutmamalıdır ki her şey yolunda gitmektedir.

Anksiyete

Uzun sürecin sonuna yaklaşmış olmak, sonucunun bir bebek olması annede anksiyeteye yol açmış olması normaldir. Ancak anne durumu değerlendirmeli ve sonucunun bebeği olduğunu, onun ve kendisi için güçlü olması gerektiğini düşünmelidir.