Gündem Hamilelikte 10. hafta

Hamilelikte 10. hafta

23.04.2018 - 18:52 | Son Güncellenme:

10. hafta gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık 5 gram, boyu ise 3-4 cm uzunluğundadır. Embriyo insan görünümü almaya başlamıştır, gebelik için tehlikeli durum atlatılmıştır.

Hamilelikte 10. hafta

Bebek anne karnında içinde bulunduğu sıvıda hareket etmeye başlamıştır. El ve ayak gibi organların oluşumları daha tamamlanmamıştır.

Haberin Devamı

10. hafta hamilelikte bebek

Bu haftada bebek nefes alıp vermeye başlamıştır, nefes alıp vermeyi amniyon sıvısı sayesinde yapabilmektedir. Bebeğin organlarının gelişiminin tamamlanması bu hafta itibariyle tamamlanmak üzeredir. Bu dönemde bebek ağzını açıp kapatabilmektedir. Bu hafta itibariyle böbrekleri idrar üretmeye başlamıştır. 10. haftadan sonraki dönemde bebeğinizin cinsiyeti belli olmaya başlayacaktır.

10. hafta hamilelikte anne adayı

10. haftada anne adayının karnı yuvarlaklaşmaya başlar, bel ve karın bölgesi kalınlaşmaya başlamıştır. Hamilelik başlangıcında olan baş dönmesi, mide bulantısı ve ağrılar bu haftada da devam etmektedir. Bu haftada anne adayında mide yanması, el ve ayaklarda şişmeler, kabızlık, halsizlik, meme uçlarında hassasiyetler, sinirlenmeler görülmeye başlamıştır.

Haberin Devamı

10. hafta hamilelikte beslenme

Anne adayına beslenme konusunda yağlı, baharatlı, tuzlu, tatlı gıdaları fazlaca tüketmemeleri önerilir. Bol bol su içmeniz, iyotlu tuz, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmeniz gerekmektedir. Kahve, kola, çay yerine bitki çayları içmeniz sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalı, sigara içilen ortamlardan da uzak durulmalıdır. Bolca güneşlenip D vitamini almanız bebeğiniz ve sizin için önemlidir. Et ürünlerinden olan salam, sosis, sucuk gibi çiğ ürünler tüketilmemelidir. Yemekler az yenmeli sık öğünler hâlinde olmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi bol olmalı, lif yönünden zengin gıdalar ve bol su tüketilmelidir. Kabızlığı önleyici gıdalar ve içecekler tercih edilmelidir; hamilelik boyunca sıkıntı yaşanmaması için bütün bunlar gereklidir. Aşırı tuzlu gıdalara dikkat etmeli, tansiyonun yükselmesinin bebeğe ve anneye verebileceği zararlar göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı bir hamilelik için her şeyin aşırısına kaçınmamanız gerekir, bol bol sıvı almanız bebek ve anne için çok önemlidir.

Bu haftada, düşük ve erken doğum riskiniz yoksa eşinizle cinsellik konusunda birlikte olmanızda bir mâni yoktur. Acil durumlar için her zaman eşiniz ve en yakınınızla sürekli irtibat hâlinde olmanız anne ve bebeğin hayatı için önemlidir.