Gündem Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

26.04.2018 - 13:59 | Son Güncellenme:

Gebelik esnasında cinsel ilişkiye girme konusu birçok çifti endişelendiren ve kafalarında sorulara sebep olan bir mevzudur. İnanılan tabuların aksine istisnai durumlar haricinde gebelik sürecinde cinsel ilişki yaşamak oldukça normaldir ve bebeğe de hiçbir zararı yoktur. Hamilelik sırasında seks hakkında kafanızı kurcalayan sorulara cevap bulmaya çalıştık.

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi

Hamilelikte cinsel ilişki güvenli midir?

Haberin Devamı

Cinsel ilişki normal bir hamilelik halindeyseniz, hamileliğin normal iki taraf içinde gerekli bir parçası olarak görülebilir. Penetrasyon ve cinsel ilişki, karnınız ve rahmin kas duvarları tarafından korunan bebeğe zarar vermez. Bebeğiniz ayrıca amniyotik kesesinin sıvısı tarafından da zarar önlenir. Yine de, genel bir güvenlik önlemi olarak, bazı doktorlar hamileliğin son haftalarında, prostaglandinler denilen semendeki hormonların kasılmaları teşvik edebileceğine inanarak cinsel ilişkiden kaçınmayı önermektedir. Bu bir istisna olabilir.

Hamilelik sırasında seks yapmak bir düşüklüğe neden olabilir mi?

Birçok çift, hamilelik sırasında cinsel ilişkinin bir düşüğe neden olacağından endişelenmesine rağmen, cinsel ilişki genellikle bir endişe değildir. Düşükler, fetüsün normal gelişmediği durumlarda ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Ne zaman ilişkiye girilmez?

Aşağıdaki yüksek riskli gebelik türlerinden herhangi birine sahipseniz doktorunuz size cinsel ilişkiye girmemenizi tavsiye edebilir:

  • Düşük yapma veya geçmiş düşükler için risk altındaysanız,
  • Preterm eylem için risk altındaysanız (hamileliğin 37. Haftasından önce kasılmalar),
  • Bilinen bir neden olmadan vajinal kanama, akıntı veya kramp giriyorsa,
  • Amniyotik kese sıvınız sızıyor veya rüptüre olmuş zarlara sahipse,
  • Rahim boyunuz hamileliğinizde çok erken açılmaya başladıysa,
  • Rahimde plasenta çok düşükse (p lacenta previa ),
  • Eğer ikiz, üçüz veya diğer “katları” bekliyorsanız.

Doktorunuz “cinsel ilişki yok” diyorsa, sadece cinsel ilişki değil, orgazm veya cinsel ilişki içeren her şeyi içerebileceğini unutmayın.

Hamile kadınlar ne ister?

Hamilelik sırasında cinsel ilişki hakkında nasıl hissettiği de dâhil olmak üzere her kadının yaşadığı deneyimler farklıdır. Bazıları için, hamilelik sırasında arzu kaybolur. Hamilelik sırasında akıllarında özellikle bulantı, kusma ve yorgunluk ile uğraşırken, diğer kadınlar cinsel arzularında bir artış hissedebilirler ve hamile olduklarında daha çok uyarılırlar. Hamilelik sırasında cinsel isteğin vücudunuz değiştikçe gelip gitmesi normaldir. Karnınız büyüdükçe kendinizi daha az çekici hissedebilirsiniz. Ya da daha cezbedici de hissedebilirsiniz. Bu durum tamamen o anki psikolojinize baplı olarak değişmektedir.

Son olarak cinsel ilişkiyi daha konforlu hale getirmek sizin elinizdedir. Sağlık açısından bir sorununuz yoksa cinsel ilişki sizin için sorun olmayacaktır.

Yazarlar