Gündem Hamilelikte gaz oluşumunun nedenleri

Hamilelikte gaz oluşumunun nedenleri

26.04.2018 - 12:10 | Son Güncellenme:

Hamilelik sırasında gaz oluşumunda artma sık görülen bir durumdur. Bazıları için gaz bazen hazımsızlık olarak adlandırılan şişkinlik hissidir. Bununla birlikte, çoğu için gaz geçicidir. Gaz vücuttan kaçar; bazen bu bağırsaklar yoluyla olur, bazen ise ağız yoluyla olabilir.

Hamilelikte gaz oluşumunun nedenleri

Hamilelikte gaz oluşumunun artmasına ne sebep olur?

Haberin Devamı

Gebe olduğunuzu keşfettikten sonra gaz konusunda daha fazla sıkıntı yaşayabilirisiniz. Hamilelik sırasında daha fazla gaza maruz kalmanın başlıca faktörlerinden biri, progesteronun artmış seviyeleridir. Progesteron, vücudunuzdaki kasların gevşemesine neden olan bir hormondur.

Ardından, bağırsak kaslarınız daha fazla rahatlar, bu da sindiriminizin yavaşlamasına neden olur. Bağırsakların gevşemesi normale göre %30 oranında artabilir. Bu, gazın daha kolay birikmesine izin verir ve şişkinlik, geğirme ve tabii ki gaz kaçışı yaratır. Hamilelik sırasında gaz, rahmin büyüyüp karın boşluğuna baskı yaptığında da gebelikte daha da artabilir. Bu basınç ayrıca gazın birikmesine izin vererek sindirimi yavaşlatabilir. Ne yazık ki, progesteronun neden olduğu kas gevşemesi, gazın salınımını kontrol etmeyi zorlaştırmaktadır.

Haberin Devamı

Hamilelikte nasıl gazı önleyebilirsiniz?

Hamilelik sırasında gazı önlemek neredeyse imkânsızdır. Ancak, yaşadığınız gazı yönetmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Bazı gıdalar hamilelik sırasında gaz için tetikleyici olabilir.

Eğer sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, günlük olarak yediğiniz yemeği takip etmek için bir günlük başlatmak isteyebilirsiniz. Bu sizin için daha fazla gaza neden olan yiyecekleri tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Sık sık gaz oluşturan şüpheli yiyecekler arasında fasulye, bezelye ve kepekli tahıllar bulunur. Ne yazık ki, gazınızın nedeni olabilecek başka sağlıklı gıdalar da vardır. Bunlar brokoli, kuşkonmaz, lahana ve Brüksel lahanasıdır. En iyi eylem, diyetinizi izlemek ve artan gaz ile ne yediğiniz arasında bir ilişki kurmaktır. Ayrıca her insan için gaz yapıcı besinler aynı değildir.

Amerikan Hamilelik Derneği hamilelik sırasında ekstra gazı yönetmek, azaltmak ve engellemek için aşağıdaki önerileri sunmaktadır.

  • Karbonhidratı azaltmak,
  • Gazlı içeceklerden kaçınmak,
  • Yağlı kızarmış gıdalardan kaçınmak,
  • Gün boyunca daha küçük öğünlere odaklanmak,
  • Sindirimi teşvik edecek egzersizler yapmak,
  • Belinizin etrafında sıkı giysiler kaçınmak,
  • Yapay tatlandırıcıları sınırlandırmak veya önlemek,
  • Kabızlığı önlemeye yardımcı olacak bol miktarda su içmek,
  • Yavaş yemek ve iyice çiğnemek.

Yemeğinizi iyice çiğnemek, gazı azaltmanın en iyi yollarından biridir. Çoğu gaz, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından, midede bulunan enzimler tarafından iyice sindirilmeyen yiyecekleri parçalamak için çalışır. Gaz da kabızlık ile ilgilidir, bu yüzden kabızlığı önleme hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olmalıdır.

Haberin Devamı

Hamilelik sırasında gaz ve güvenlik önlemleri

Diyetinizden gazınızı artırabilecek her şeyi ortadan kaldırmanız önemli değildir. Sizin ve bebeğinizin sağlıklı gelişim için ihtiyaç duyduğu besinleri aldığınızdan emin olmanız daha önemlidir.

Hamilelik sırasında gaz oluşumu bebeğinizin sağlığını hiçbir şekilde etkilemez. Yukarıda belirtildiği gibi, en önemli şey bebeğinizin yetiştirirken ihtiyaç duyduğu besinleri sağlaması için gerekli olan besinleri yemektir.