Gündem Hamilelikte kasık ağrısının sebepleri neler olabilir?

Hamilelikte kasık ağrısının sebepleri neler olabilir?

25.04.2018 - 16:57 | Son Güncellenme:

Hamileliğin o tatlı telaşı sizi iyice sarmış olabilir. Bu dönemde her hareketinize dikkat etmek ve bebeğinizi korumak için elinizden geleni yaparsınız. Fakat bebeğin sağlığı kadar anne adayının da sağlığı oldukça önemlidir. Bu dönemlerde kasıklarınızda ağrılar ve sancılar oluşabilir. Bunların sebepleri nelerdir ve ağrı sırasında ne yapılması gerekir?

Hamilelikte kasık ağrısının sebepleri neler olabilir

Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?

Haberin Devamı

Gebeliğin 6-8 haftasında hafif kasık ağrıları başlayabilir. Bu çok görülen bir durumdur. Ayrıca bazı gebeliklerde rahim ağzının büyümesi sonucunda kasık ağrıları gözlenebilir. Bu dönem hamileliğin 3. ayına denk gelir. Bilinmesi gereken önemli bir nokta ise ilk hamileliklerde kasık ağrılarının daha çok görüldüğüdür. Bu ağrılar yavaş ve şiddetli olarak devam edebilir. Hamileliğin bitmesiyle bu ağrılar da son bulur.

Hamilelikte kasık ağrısının nedenleri nelerdir?

  • Gaz sancısı ve kabızlık: Progestoran hormonu hamilelik süreciyle beraber daha çok salgılanmaya başlar. Ve bu hormon sebebiyle bağırsak hareketleri yavaşlar. Gaz sıkışması ve kabızlık gibi sorunların başlamasıyla kasıklarınızda ağrı ve sancı oluşabilir. Bu durumu mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve lifli gıdalar tüketmeli, bol su içmeli, hareket etmelisiniz.
  • Bebeğin büyümesi: Hamilelik süreci hormonların çok aktif olarak rol aldığı bir dönemdir. Bu dönemde hormonlar sebebiyle leğen kemiğiniz gevşeyebilir ve bebeğiniz baskı uyguladığında kasık ağrıları yaşayabilirsiniz.
  • Yalancı doğum kasılmaları: Doğuma hazırlık amacıyla vücudunuzda yalancı doğum kasılmaları oluşabilir. Bu kasılmaların doğum kasılmalarından farkı ise düzensiz olmalarıdır. Bu kasılmaları doktorunuzun tavsiyesiyle magnezyum tabletleri ve sıvı takviyesi ile atlatabilirsiniz.
  • Yuvarlak bağ ağrıları: Yuvarlak bağ, rahmin iki üst köşesinden başlayarak dış genital organa kadar uzanan bağlardır. Özellikle yatakta dönerken şiddetli ağrıların hissedilmesinin sebebi bu bağ ağrılarıdır. Hamileliğin 3. ve 5. ayları arasında oldukça fazla görülebilir. Bu ağrılar için yine doktorunuzun tavsiyesiyle magnezyum tabletleri kullanabilirsiniz.
  • Yapısal değişiklikler: Hamilelik ile vücut yapınız oldukça değişir. Buna uyum sağlama süreciniz zorlu olabilir. bebeğinizin büyümesiyle beraber ağırlığı da artar, belinize daha çok yük binebilir. Bu durumlar sebebiyle vücudunuzun ağırlık merkezi yer değiştirir ve kasılmalar meydana gelebilir.

Hamilelikte tehlikeli olabilecek kasık ağrıları

Gebelikte kasık ağrıları oldukça normaldir. Fakat bu ağrılar bazı kötü durumların habercisi de olabilir. Doktor kontrollerinde ağrılarınızı tam anlamıyla anlatmalı ve bu durumun sebebini doktorunuza danışmalısınız. Gebelik zehirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonu, erken doğum, dış gebeliğin yaşanma durumu, böbrek taşı gibi tehlikeli durumların da habercisi olabilir. Bu nedenle bu tür durumlarda hemen doktorunuzla görüşmeli ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.