Gündem ‘Hastalıklı kanlar Türkiye’ye de gitti’

‘Hastalıklı kanlar Türkiye’ye de gitti’

06.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

The Guardian Gazetesi’ne göre, İngiltere deli dana virüsü taşıyan kan ürünlerini Türkiye dahil, tam 11 ülkeye sattı

‘Hastalıklı kanlar Türkiye’ye de gitti’

‘Hastalıklı kanlar Türkiye’ye de gitti’

The Guardian Gazetesi’ne göre, İngiltere deli dana virüsü taşıyan kan ürünlerini Türkiye dahil, tam 11 ülkeye sattı

NEVSAL ELEVLİ Londra

İngiltere'nin, "deli dana" hastalığına bağlı olarak insanlarda görülen Creutzfeld - Jakob hastalığına yakalanan 3 kan vericisinin kanlarıyla yapılan kan ürünlerini aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ülkeye sattığı iddia edildi. İngiliz The Guardian Gazetesi, son dört yılda dünyadaki binlerce hastaya bu kanların verilmiş olabileceğini yazdı.

Rusya da ithal etmiş
Gazete, bu çeşit ürünlerin dış ülkelere satılması işlemini, İngiltere Halk Sağlığı Servisi'nin (NHS) bir kolu olan, Bio Products Laboratory (BPL) adlı kurumun üstlendiğini açıkladı. Gazetede bu kurumun satış yaptığı ülkeler arasında Türkiye, Dubai, Hindistan, Brunei, Mısır, Fas, Umman, Singapur ve Rusya'nın bulunduğunu belirtildi.

'Türkiye'ye riskli kan girmiş olamaz'
ANKARA Milliyet
İngiltere'den 11 ülkeye "deli dana" riski taşıyan kan ithal edildiği haberinin ardından konuşan Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen "Türkiye'de kan ithali yok" dedi. Gönen, deli dana riski taşıyan kanların Türkiye'ye gelmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Türkiye kan ithal etmiyor. Sadece kan ürünleri ithal ediyor" diye konuştu. Gönen bu kanlarda deli dana riskini tespit etmenin de oldukça güç olduğunu sözlerine ekledi.

Düdüklü bile öldürmüyor
AYŞEGÜL AYDOĞAN İstanbul
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz, deli dana olarak adlandırılan BSE'ye virüs ya da bakterinin değil, "prion" denilen bir proteinin sebep olduğunu belirterek "Bu da onun yok edilmesini zorlaştırıyor. Ne yaparsanız yapın etteki BSE etkeni, ne normal tencerede ne de düdüklü tencerede kaynatmayla yok ediliyor" dedi.

Kıyma çok tehlikeli
Yılmaz, mezbahalarda et kesiminde omurilikteki sinirlerin ete bulaştırılmaması gerektiğini de vurgulayarak "Lop et daha risksiz. Ancak bu et beyin, omurilik, retiya bulaşmışsa risk yaratır. Etin kıyma halinde karıştırılması da tehlikeli."

Nasıl gelişiyor?
Büyükbaş Süngerimsi Doku Beyin İltihabı olarak açıklanan BSE, etten teşhis edilemiyor. Hastalık ancak ölen sığırın beyin dokusundan alınan örneklerden anlaşılabiliyor. Hastalıklı hayvanların sakatatlarından yapılan yemlerle ve kesim sırasında bulaşan deli dana, 15 - 25 yılda ortaya çıkıp 6 ayda öldürüyor.

Hayvandaki belirtiler
Davranış bozukluğu
Sinirsel hareketler
Başı sağa sola sallama
Diş gıcırdatma
Bakışlarda değişiklik
Gözlerde büyüme

İnsandaki belirtiler
Unutkanlık
Cildin içinde sertlikler
Sinirsel tepkiler

Yem ithalatı 90'da durmuş!
ELÇİN ERGÜN Ankara
İngiltere'nin 1988 - 1996 yılları arasında BSE'li yem sattığı 70 ülke arasında Türkiye'nin de olduğu iddiaları Ankara'yı karıştırdı. Tarım Bakanlığı, Türkiye'nin İngiltere'den yem ithalini 1990 yılında yasakladığını açıkladı. Tarım Bakanlığı'nın açıklaması, yemlerin satılmaya başlandığı 1988'den yasaklama tarihi olan 1990 arasındaki 2 yılda Türkiye'ye hastalıklı yemlerin girmiş olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı.



GÜNCEL