Gündem Hayalini yaşayamadı

Hayalini yaşayamadı

05.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 21 Ocak günü çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, en büyük hayalinin çocuklarının elinden tutup okula götürmek ve otomobil kullanmak olduğunu söylemişti, ama olmadı...

Hayalini yaşayamadı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 21 Ocak günü büyük bir başarıya imza atıldı. Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 6 çocuk babası, 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü, Türkiye’de ilk defa yapılan bir ameliyatla 19 yaşındaki Uğur Acar’a, kolları ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır’a nakledildi. Kılcal damarlarda uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak ertesi gün ameliyatla alındı.
Atilla Kavdır, ameliyattan sonra ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktığında “En büyük hayalim çocuklarımın elinden tutup okula götürmek” dedi. “Bir de otomobil kullanmak...” 69 gün sonra eve döndüğünde ailesi kurban keserek karşıladı onu... Taburcu olduktan sonra yoğun ilgi ve enfeksiyon korkusu nedeniyle yeniden hastaneye yattı 2 Nisan’da... 1 Mayıs günü öğleden sonra fenalaşınca yine yoğun bakıma alındı. Ailesi, 2 Mayıs’ta “Oğlumuz öldü dendi” diyerek cenaze hazırlıklarına başladı. Hastaneden ise “Durumu çok ağır ve kritik, cihaza bağlı yaşıyor” açıklaması geldi.
Ancak dün Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, idrar yolları enfeksiyonuna bağlı ani gelişen sepsis (kan zehirlenmesi) nedeniyle yoğun bakıma alınan ve çoklu organ yetersizliği görülen Kavdır’ın saat 04.00 sıralarında yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Keşke öyle kalsaydı da yaşasaydı
Ailesi haberi alınca hastaneye koştu. Eşi Ayşe Kavdır, 15 yaşındaki oğlu İbrahim, 10 yaşındaki kızı Ayşe Esra, annesi Ayşe Kavdır ve babası İbrahim Kavdır, hastane önünde gözyaşı döktü. Anne Ayşe Kavdır, “Dev gibi oğlum gitti, gözümüzün önünde eridi” diye ağıtlar yakarken babası İbrahim Kavdır “Keşke hiç ameliyat olmasaydı, keşke hiç kolları olmasaydı. Keşke öyle kalsaydı da yaşasaydı” diye ağlıyordu. Ama en çok da 10 yaşındaki kızının “Hani baba bizim için yaşayacaktın. Hani gelecektin, hayallerimiz” vardı diye ağlaması yürekleri burktu...
Aile tarafından morgdan alınan cenazesi evin önüne getirildi. Helallik alınmasının ardından tabutu önce Kavdır’ın annesi ile kadın akrabaları omuzlarına aldı. Daha sonra cenazesi araçla Varsak Mezarlığı içinde bulunan Varsak Merkez Camii’ne getirildi. Camiye yaklaşıldığında ise cenaze tekrar araçtan indirilerek omuzlarda taşındı. Saat 10.00 sıralarında Atilla Kavdır’ın cenaze namazı kılındı. Namaza, Kepez Belediye Başkanı Ak Partili Hakan Tütüncü de katıldı. Kavdır’ın cenazesi oğlu İbrahim Kavdır tarafından yakınlarının yardımıyla mezara indirilerek defnedildi.

Acar’dan aileye taziye ziyareti
Kavdır ailesine taziye ziyareti yapan bir isim de, onunla birlikte yüz nakli ameliyatına giren 19 yaşındaki Uğur Acar’dı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın’la birlikte gelen Acar, Atilla Kavdır ile ameliyattan 4 saat önce tanıştığını, ameliyatın ardından birlikte fizik tedavi gördüklerini anlattı. “Yeni bir hayata beraber ışık yakacaktık ama olmadı. İkimiz yeni bir yola girmiştik. Kardeşimi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum” dedi. Cenaze törenine yetişemeyen Uğur Acar, daha sora mezarlığa giderek Kavdır’ın mezarına çiçek koydu.
Aileye başsağlığı dileyen Başkan Akaydın da, “Ameliyatın üzerinden bir yıl geçseydi bu tür riskler kalkabilirdi. Acınızı yürekten paylaşıyorum. Ömer Özkan çok önemli ve başarılı bir cerrah. Ancak bu tür durumlar dünyanın her yerinde olabiliyor. Mekanı cennet olsun. Allah’ın takdiri” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayalini yaşayamadı

Kavdır’ın tabutunu annesi ve diğer kadınlar taşıdı.

Öldüren nakil için toplantı öne alındı
Atilla Kavdır’ın ölümü, Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu’nun öne alınan toplantısında görüşülecek. Kavdır’ın ölümünün çift kol naklinden kaynaklandığı tespit edilirse, Akdeniz Üniversitesi için kompozit doku nakli ruhsatı iptal edilen Hacettepe Üniversitesi (HÜ)?ile ilgili sürecin aynısı işleyecek. HÜ’nün ruhsatı da Şevket Çavdar’ın ölümünden sonra iptal edilmişti.
AA

Hayalini yaşayamadı


Cenazeye yetişemeyen Uğur Acar, daha sora mezarlığa giderek Kavdır’ın mezarına çiçek koydu.

Prof. Özkan: Kayıp çok doğal gelmiyor
Atilla Kavdır’ın çift kol naklinden 103 gün sonra ölümü üzerine Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. İsrafil Kurtcephe, Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu basın toplantısı düzenledi.
Kavdır’ın ameliyattan çıkması ve ardından sürdürülen tedavide çok iyi bir orta dönem geçirildiğini anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, son dönemde oluştuğunu düşündükleri bir mantar enfeksiyonu sonrası hastayı kaybettiklerini dile getirdi. Kavdır’a nakledilen kollarla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Prof. Özkan, şöyle dedi: “Biz 25’inci günde yoğun bakımdan çıkardıktan sonra öyle bir şey gündeme gelmişti. Hastamızı o dönemde kurtarma imkanımız olmasa kolu da alırdık ve hastayı aldığımız şekliyle aileye teslim etmeyi planlardık. 25’inci günde servise aldık. Bundan sonra 1.5 ay da serviste normal hasta şeklinde takip ettik. Şu anda kayıp maalesef çok doğal gelmiyor bize. Bu kadar iyilik döneminden sonra...”
Prof.?Özkan “Maalesef biz bu hastayı kollarını bir miktar bile kullanamadan evine gönderdik o hazzı yaşatamadık. Belki onu görse biraz daha mutlu olacaktı” dedi.