Gündem ‘Hayvan vergisi’yle TV kanalı açılacak

‘Hayvan vergisi’yle TV kanalı açılacak

17.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

KCK’nın ‘çekilme durdu’ açıklamasıyla devletin istihbarat raporları da sızmaya başladı. Son rapora göre, PKK, kapatılan Roj TV yerine yeni TV kanalı açmak için bölgede hayvan başına halktan 2 lira vergi kesmeye başladı.

‘Hayvan vergisi’yle TV kanalı açılacak

PKK’nın Kandil’deki yönetimi KCK’nın, silahlı grupları sınır dışına çekmeyi durdurduğunu açıklamasıyla birlikte, devlet istihbarat birimleri örgütün silahlı faaliyetlerini araştırmaya hız verdi. PKK’nın Roj TV’nin yerine yeni bir televizyon kanalı kurmak için finans bulmak için çalışmalara başladığını öne süren istihbarat birimleri, örgütün, bölge halkından sözde vergi adı altında hayvan başına 2 lira aldığı, fitre ve zekât topladığını belirlendi.
Çözüm süreci devam ederken bir taraftan da PKK’nın faaliyetlerini yakından izlemeye devam eden güvenlik birimleri, sınır dışına çekilmenin durdurulması kararının ardından yeni bir değerlendirme raporu hazırladı.
PKK’nın çalışmalarını mercek altına alan güvenlik birimleri, örgütün, kapatılan Roj TV benzeri yeni bir televizyon kanalı kurmak amacıyla finans çalışması yaptığını tespit etti. Örgütün, Roj TV’nin Danimarka’dan yaptığı yayınların durdurulması ve tüm mal varlığına el konulması sonrasında yeni televizyon kanallarının açılabilmesi için gereken maddi kaynak arayışına girdiği öne sürülüyor.
Güvenlik birimleri, örgütün, propaganda amaçlı kullandığı televizyon kanallarını yeniden açabilmek için bölgedeki hayvan sahiplerinden hayvan başına 2 lira para aldığını iddia etti. Güvenlik birimleri, fitre ve zekât toplanmasının yanı sıra bölge halkına yönelik vergilendirme faaliyetlerine hız verileceği tahmininde bulundu.

Yeni eylem hedefleri
Yapılan istihbarat çalışmaları doğrultusunda hazırlanan değerlendirme raporlarında örgütün kırsal alan faaliyetlerine de yer verildi. Kısa süre önce PKK’lılara ait cenazelerin ailelerine teslimi sırasında özellikle Faraşin ve Leyeş yaylalarında eylemler gerçekleştirilmişti. Örgüt üst yönetiminin, çözüm sürecinin başarısızlığa uğraması halinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kırsal kesimlerinde bu tür eylemleri yaygınlaştırma kararı aldığı ifade edildi.

‘Direnç’ düzenlemesi
Örgüte yönelik istihbarat çalışmaları, PKK’nın 1 Eylül-15 Ekim arasını, çözüm sürecinde birinci aşamadan ikinci aşamaya geçiş dönemi olarak gördüğünü ortaya koydu.
Raporlarda, ‘örgütün tehditkâr açıklamalarla lehine koşullar yaratmaya çalıştığı’, çekilmeye katılan örgüt üyelerinin oranının ise hala yüzde 20 civarında olduğu belirtildi.
Ayrıca, çekilen hareket halindeki grupların toplam silahlı gruplar içinde yüzde 10’luk bir düzeyde olduğu belirlenirken, değerlendirme raporlarında, çekilmedeki asıl gecikmenin Abdullah Öcalan’ın tez ve talimatlarına örgütün özellikle askeri kanadının direnç göstermesinden kaynaklandığı görüşüne yer verildi. Bu gelişmeler nedeniyle Öcalan’ın KCK yapılanmasında yeni düzenlemeler yaptığı kaydedildi.

Yazarlar