Gündem Her 4 kişiden biri hipertansiyonlu

Her 4 kişiden biri hipertansiyonlu

17.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin hipertansiyon karnesinin kötü olduğunna dikkat çeken Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Erol, “Türkiye’de hipertansiyon hasta sayısı 20 milyona ulaştı. Tuz tüketimini azaltmalıyız” dedi.

Her 4 kişiden biri hipertansiyonlu

Türkiye’nin hipertansiyon karnesi açıklandı. Buna göre Türkiye’de erişkin her 3 kiyiden 1’i yüksek tansiyon hastası. Ama hipertansiyonu olan hastaların sadece yüzde 55’i rahatsızlığından haberdar. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol ise durumun gittikçe kötüleştiğini belirterek, “Ülkemizde yüksek tansiyon hasta sayısı 20 milyona yaklaştı. Acilen tuz tüketimini azaltmamız gerekiyor. Eğer kan basıncı değeri 12/8’in altında ise en az 5 yılda bir, 12-13/8-8.5 arasında ise en az 3 yılda bir, ‘yüksek normal’ olarak nitelendirilen 13-14/8.5-9 arasında ise en az yılda bir kan basıncı değerinin ölçülmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Türk Kardiyoloji Derneği, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde Türkiye’nin hipertansiyon karnesini açıkladı. Özel iftar davetinde kamuoyuna açıklanan rakamlar ise durumun vahametini gözler önüne seriyor. Türkiye’de erişkin her 3 kişiden 1’inin yüksek tansiyon hastası olduğunu açıklayan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, “Yaşla birlikte bu oran daha da artıyor, orta yaş grubu dediğimiz 35-65 yaş grubunda hasta oranı yüzde 40’lara çıkıyor, 70’li yaşların üzerinde her 3 kişiden ikisinde hipertansiyon mevcut” diye konuştu.

Farkında bile değiller

Türkiye’de hipertansiyon hastalarının yüzde 45’inin yaşadıkları sorunun farkında olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Erol, “Kadınların yüzde 33’ü, erkeklerin ise yüzde 59’u hasta olduğunu bilmiyor. Bunun ana nedeni belirtilerinin silik olması. Hipertansiyon baş ağrısı, kulak çınlaması gibi genel belirtiler veriyor ancak kronik yükseklikte bu belirtiler de olmayabiliyor. Kronik kan basıncı yüksekliği; kalp damar hastalığı, böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, beyin kanamaları ve felç için ana risk faktörü. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının saptanıp tedavilerinin yapılarak toplumda hipertansiyona bağlı gelişebilecek birçok hastalığın önlenmesi mümkün. Yapılacak tek şey tansiyonun ölçülmesi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Dört saniyede bir ölüm gerçekleşiyor’

Dünyada 2025 yılında 1.5 milyar insanın yüksek tansiyon hastası olacağının öngörüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Erol şu bilgileri paylaştı:

“Her gün 25 binden fazla insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu yaklaşık 4 saniyede 1 ölüm demek. Yüksek tansiyona bağlı ölümleri önlemek mümkün. İngiltere bunu başardı. İngiltere’de 2003-2011 yıllarında kamu, vatandaş ve endüstrinin gönüllü çabasıyla toplumda tuz tüketiminin yüzde 15 azaltılması sağlandı. Bu oran bile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 40 düşüş sağladı. Bunu biz de başarabiliriz. Bunun yanında, idrar söktürücü olarak gruplandırılan bazı yüksek tansiyon hastalarının sık idrara çıkmasına neden olarak sıvı kaybını artırmakta ve bu da hastanın daha çabuk susamasına neden olmakta. Sıvı kaybının düzeyi, kullanılan idrar söktürücü ilacın dozu ile orantılı. Bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullananlar Ramazan ayında mutlaka hekimlerine danışmalıdır.”