Gündem Her dilde barış çağrısı

Her dilde barış çağrısı

26.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öcalan’ın yapılmasını istediği, konferansların ilki dün başladı. Bugün de sürecek olan ‘Demokrasi ve Barış’ konferansına katılım yoğundu. Konferansta Kürtçe, Ermenice ve?Türkçe barış çağrısı yapıldı

Her dilde barış çağrısı

NAMIK DURUKAN, BURCU KARAKAŞ Ankara

Haberin Devamı

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yapılmasını istediği, geniş katılımlı dört konferansın ilki dün Ankara’da başladı. Bugün de sürecek olan konferansa katılım yoğundu. Konferansın sürpriz ismi CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu oldu. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın, eski OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun ölümüne atıfta bulunarak, “İntihar ederek ellerimizden kaçmalarına izin vermeyelim” sözü büyük alkış topladı.

‘Kalıcı barış için buradayız’
Yaşar Kemal, Tarık Ziya Ekinci, Vedat Türkali, Orhan Pamuk, Murathan Mungan, Rakel Dink, Prof. Dr. Yakın Ertürk, Prof. Dr. İonna Kuçuradi, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Arif Sağ’ın çağrıcıları arasında bulunduğu ve “Demokrasi ve Barış Konferansı” adıyla toplanan konferansın açılış konuşmasını BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaptı. Konferansın çağırıcılarından Rakel Dink, özel nedenlerden dolayı katılamadığını belirterek, “Gelecek, geçmişle yüzleşme üzerine kurulmalı” mesajı gönderdi.
Önder şöyle konuştu: “Tarihsel önemi büyük bir süreci izleyip kolaylaştırmak, gözleyip denetlemek üzere toplandık. Tam demokratik bir cumhuriyet talebi için bu konferansın Ankara’da toplanması bir simgesel öneme sahiptir. Kürtler, sosyalistler ve demokratlar barışa el uzatıyor. Barış için sokağa çıkanları protesto edenler ne bu halkın iradesini ne de bu halkın mücadelesini tanıyamamıştır. Kalıcı barış için burada bulunmayı içine sindiremeyenler varsa, bu onların ideolojik ve vicdani bakımdan barış gibi bir dertlerinin olmayışından kaynaklanmaktadır. Barış için sokaklara yüz binlerle dökülmüş Kürt halkı olmak üzere halklar, emekçiler, sosyalistler, kadınlar, inançlar, kültürler ve her anlamda ötekileştirilenler, bugün her bir ferdiyle sürecin esas aklıdır ve böyle olmak zorundadır.”
Konferansın çağırıcılarından Vedat Türkali, sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı toplantıya mesaj gönderdi. BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ise yeni anayasasının ertelenemez bir toplumsal talep haline geldiğini belirtti. Konferansa katılamayan çağırıcılardan Yaşar Kemal, “Bu Bir Çağrıdır” kitabının önsözünden aktardığı ifadelerle şu mesajı iletti: “Çok hatalar yaptık ama umutsuzluğa düşmenin bir gereği yok. Dilini ve onurunu istemek en temel ve doğal haktır. Yaraların sarılması elimizde. Ülkemizin onurunu, ekmeğini, kültür zenginliğini kurtarmak elimizde.”
Yazar Murathan Mungan ise şöyle konuştu: “Edirne’den Ardahan’a bölünmez denilen vatan, dün Şemdinli’den Susurluk’a, bugünse Reyhanlı’dan Roboski’ye bölündü. Kinden arınarak ama unutmadan yaşananları, barışı sağlamalıyız. Hepimizin kimliklerinin faizini yakma zamanı. Türkiye’de sadece Türkler ve Kürtler yaşamıyor. Biz ütopyalarla bugüne kadar geldik, bundan sonra da gideriz.”

Haberin Devamı

6. heyet bekliyor
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, konferansta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş İmralı’da Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yeni bir başvuru yaptıklarını açıkladı. BDP’nin, İmralı’ya gidecek heyet için, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i bildirdiği öğrenildi. Demirtaş, “Ziyaret olur mu olmaz mı, bakanlığın cevabını bekliyoruz. Bu defa Gültan Hanım’ın gitmesini arzuluyoruz ama isimler çok önemli değil, bu konuda çok ısrarcı değiliz” dedi.

Haberin Devamı

NOTLAR
- Konferansa aydın, yazar, gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşları üyelerinden 500’den fazla kişi katıldı.
- Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, konuşmasını Kürtçe yaptı. Aktar’dan sonra söz alan katılımcılardan Garo Paylan ise Ermenice konuştu.
- Konferansa, CHP Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa eden CHP Parti Meclisi üyesi Gülseren Onanç da katıldı.
- Yapılacak toplantıların sonunda hazırlanacak sonuç bildirgesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan’a gönderilecek.